Kezdőlap » Betegségek » Az anorexia jelei: testképzavar és megváltozott evési szokások

Az anorexia jelei: testképzavar és megváltozott evési szokások

Az anorexia számos testi és lelki tünetet idéz elő a szervezetben. Tipikus jele a betegségnek az úgynevezett testképzavar: aki evészavarban szenved, hibásan érzékeli a saját testét. Ez azt jelenti, hogy kórosan sovány állapotban, jelentős mértékű súlyvesztés után is kövérnek látja magát. A testképzavaros nők a valós méreteknél jóval többre tippelik a súlyukat, és a testméreteiket.
Az anorexiás betegség által előidézett hibás testképnek súlyos következményei vannak: az érintettek evéssel kapcsolatos viselkedése, hozzáállása drasztikusan megváltozik, kiemelt szerepet kap az életükben az, hogy a vélt felesleges kilóktól megszabaduljanak. Az anorexiás betegek egy része teljesen elutasítja a táplálékfelvételt.
A betegeknél az evés fontossága gyakran központi helyen szerepel: tipikus tünetnek számít az, amikor túl sok energiát töltenek az éhségérzet elnyomásával, és extrém lassan fogyasztják el a táplálékot. Az evésnél bizonyos feltűnő rituálékat tartanak, vagy nagy szorgalommal főznek és sütnek a családtagjaiknak vagy barátaiknak, míg az étkezésen nem vesznek részt.
Az anorexiás betegek megváltozott evési szokásai feltűnőek, könnyen észrevehetőek. Ha valamelyik családtagunknál, közeli barátunknál hasonló tüneteket veszünk észre, semmiképpen se nézzük tétlenül a betegség kialakulását. Már a beszélgetéssel is sokat segíthetünk, azonban előfordul, hogy csak szakember segíthet: amennyiben a családtagunkról van szó, a pszichológus tanácsadása, illetve a családterápia is segítséget jelenthet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük