Kezdőlap » Betegségek » Az anorexia hatásai a szervezetre: testi változások, panaszok

Az anorexia hatásai a szervezetre: testi változások, panaszok

Az anorexia egyik legfeltűnőbb tünete az extrém súlyveszteség. A betegek átlagosan a kiinduló súlyuk 45-50 százalékát veszítik el. Ha a testsúly több, mint 15 százalékkal alacsonyabb a normál érték alsó határánál (ez a felnőttek esetén 17,5-es testtömeg-index), az anorexia biztos jelének számít. Az, hogy milyen eljárásokkal érik el a betegek a súlyveszteséget, életkortól függ: a gyerekeknél és a fiataloknál szinte mindig az evési szokások korlátozásáról és a túlzásba vitt testmozgásról van szó. A később kialakuló anorexiánál sok esetben a szigorú diétát és a túlzásba vitt edzést étvágycsökkentőkkel vagy hashajtókkal egészítik ki a betegek.
A súlyveszteség számos testi tünetet okoz, melyek súlyos esetben akár életveszélyesek is lehetnek. A gyermekkori anorexia sokkal súlyosabb panaszokat okozhat, mint a felnőtt-, vagy fiatalkorban előforduló betegség.
A szervezet a súlyveszteség során túlélési üzemmódba kapcsol. Tehát kerüli az összes olyan tevékenységet, ami felesleges energiaveszteséget jelentene. Ha az anorexia az első vérzés előtt alakul ki, a testi fejlődés az érintett lányoknál jelentősen visszamarad. A további következmények ezenkívül gyerekeknél és fiataloknál az alacsonyabb csontsűrűség, kisebb mértékű magasságnövekedés és az agy fejlődési zavarai. A később kialakuló evészavar is súlyos következményekhez vezethet. Így például, mivel az éhező szervezet nem tudja biztosítani egy terhesség feltételeit, kikapcsolja az ezzel kapcsolatos tevékenységeket: a menstruáció rendszertelenné válik, majd megszűnik. Az anorexiás betegeknél csökken a szívfrekvencia, a vérnyomás és a testhőmérséklet. Ezenkívül előfordulhatnak bőrproblémák, pihés szőrzet kialakulása a háton, izomgyengeség, hajhullás, a szövetek vizesedése. Az összes tünet a tartós éhezés következtében jön létre, és szinte teljesen megszűnik, amint az evési szokások hosszabb távon normalizálódnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi az a PCOS?

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma a statisztikák szerint a nők 5-10%-át érinti. Bár …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük