Kezdőlap » Növények » Az amerikai tőzegáfonya

Az amerikai tőzegáfonya

A hangafélék családjában tartozó amerikai tőzeg áfonya Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Ennek az áfonya fajtának az őshazája Észak-Amerika keleti része. Az amerikai tőzegáfonya latin neve a Vaccinium macrocarpon.

Az örökzöld törpe tőzegáfonya kúszó cserje mely alacsony növésű , magassága kb. 10-15cm. A savanyú talajt és a hűvös helyeket szerető cserje vízigénye igen jelentős, A földön kúszó indái akár a 2 métert is elérhetik. A kúszó indákon függőleges hajtások fejlődnek, melyek csupán 5-20 cm-esek. Ezeken a hajtásokon találhatók a hajtást hozó és a termést hozó rügyek egyaránt. A zöld ovális levelei kicsik. A tőzegáfonya június-augusztusban virágzik. A virágrügyekből minimum hét fehér virág fejlődik ki.

A termés érése augusztustól szeptember végégi folyamatos. A tőzegáfonya kerekded termései nagyobbak a hazánkban népszerűbb fekete áfonyáénál. A gyümölcse sárgán foltos rubin piros, a gyümölcs húsa roppanó. Az íze enyhén fanyar. A gyümölcs betakarítása két féle képen történik, szárazon és elárasztással, amikor tőzegáfonya földet szüretelése előtt elárasztják, és a gyümölcsöt lehorgásszák. Igen hosszú életű cserje, akár 150 évig is elél.

A tőzegáfonyát gyümölcsként, fűszerként és gyógynövényként is fogyasztják. Frissen torták, sütemények díszítésére használják. Fagyasztva maximum egy évig használható. Azonban termésének többségéből ivólét, sűrítményt, szárítmányt, aszalvány, vagy gyümölcsteát készítenek. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük