Kezdőlap » Növények » Az Amazonas gyönyörű vidéke

Az Amazonas gyönyörű vidéke

Ha sétálni támadna kedved az Amazonas vidékén, előre figyelmeztetlek, hogy az erdő ott roppant félelmetes az óriás, és sűrűn növő fáival együtt.

Rengeteg fajta és féle élőlény található ott. Azt mondják, hogy 2.5 hektáros erdőn körülbelül 700 különböző faj is megtalálható, beleértve a fákat.

Sok fa elérheti a 130 méteres magasságot is, de persze alattuk kellemes, árnyékos a hely, és csak igen nehezen látható a nap. Az átláthatatlan lombkorona miatt ezt a helyet nem nagyon lehet megközelíteni, éppen ezért a botanikusok számára még sok rejtélyt tartalmaz. Sok a felfedezetlen növény és állat, mondhatni több ezer ilyen faj él még az Amazonas erdeiben.

A talaja, bármily hihetetlen, de elég rossz minőségű a tápanyagokban. Ha esetleg mutatnak egy talajmintát egy botanikusnak, hogy mondja meg, mi nőhet meg benne, az azt fogja válaszolni, hogy a kaktusz tud csak megnőni ebben a talajban. Ez ugye megdöbbentő?
Hisz vannak hatalmas fák, és óriási növények is. Az Amazonas talaja csak 20 százalékos tápanyagokban.

A magyarázat igen egyszerű. Az Amazonas régióban egy száraz és egy nedves évszak váltogatja egymást. Az esős évszakban az Amazonas folyó drasztikusan megemelkedik, sőt, néhol 15 méterrel is magasabbra emelkedik, mint a száraz évszakban. Ez azt jelenti, hogy az esős évszak nagy részében a víz elárasztja az erdőt. Minden lerakódás akkor megtalálható szanaszét az erdőben. És a talaj úgy működik, mint egy szivacs, hogy képes tárolni ezt a kevéske tápanyagot a következő esős évszakra, hogy segítse fenntartani a fákat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűztövis

Egyik legszebb őszi cserjénk, amelyet elsősorban sövényként ismerünk. Önállóan, díszítő céllal is kiválóan megállja a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük