Kezdőlap » Betegségek » Az Alzheimer-kór és az omega-3 zsírsavak

Az Alzheimer-kór és az omega-3 zsírsavak

Már régóta közhelynek számít, de egyre több tudományos kutatás támasztja alá, hogy a hal valóban az agy tápláléka.
Egereken sikeresen tesztelték egy kaliforniai egyetemen, hogy a magas DHA tartalmú étrend nagymértékben lelassította az Alzheimer-kór előrehaladását, és megszüntette az agyi lerakódásokat. A DHA, azaz a docosahexán-sav megtalálható a halolajban és a szójában. Nincs ismert mellékhatása, és rengeteg vizsgálat bizonyítja a hatékonyságát az Alzheimer-kór és különböző szív- és érrendszeri betegség kialakulásának megakadályozásában.

A modern étrend ( gyorsételek, félkész- és késztermékek ) sajnos nélkülözi az omega-3 zsírsavakat, pedig az emberi szervezet egészségének megőrzésében ezek az anyagok nélkülözhetetlenek.

Megtalálhatók a hidegvízi halakban ( makréla, szardínia, lazac ), valamint a szójában dióban, mandulában. Hozzájuthatunk tisztított formában halolaj alapú étrend-kiegészítőként is.

Az elmúlt években még egy anyagról kiderült, hogy hatékony az Alzheimer-kór ellen, ez pedig a kurkuma. Ez a sárga fűszer a curry egyik alkotóeleme. A kutatók akkor kezdtek rájönni e szer hatékonyságára, amikor feltűnt, hogy az idősebb indiánok körében szinte alig fordul elő ez a betegség, mert ők sokat fogyasztottak ebből a növényből.
Mindenképpen érdemes tehát a halolajat és a kurkumát beiktatni az étrendünkbe egészségünk védelmében, mivel mellékhatásuk nincs, és még más élettani funkciókban is hasznos szerepet játszanak. Különösen érdemes fogyasztani azoknak, akiknek a felmenői között már előfordult ez a betegség, mert nagyobb valószínűséggel lesz beteg, mint az, akinek a családjában ez nem fordult elő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káliumhiány

Hogyan jön létre a káliumhiány a szervezetünkben? A kálium egy fontos ásványi anyag, mely a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük