Kezdőlap » Betegségek » Az alultápláltság káros hatásai

Az alultápláltság káros hatásai

Több milliárd embert érint világszerte az éhezés, a hiányos, elégtelen táplálkozás. Habár a gyógyszerek gondoskodhatnak az alultáplált gyerekek túléléséről, a bélflóra rendkívül lassan regenerálódik. A megfelelő táplálkozásra való átállás ellenére is egészségügyi problémák alakulhatnak ki, melyeket rendkívül nehéz kezelni.
Egy bangladesi kutatás eredménye megmutatta, hogy a különböző tápanyagok tartós hiánya a bélflóra károsodásához vezet. A táplálkozás megváltoztatása rövid távon segít, de nem oldja meg a problémát. Bangladesben az öt év alatti gyerekek körülbelül 40%-ánál a hiányos táplálkozás növekedési zavarokhoz vezet. A gyógyszerek csökkentik ugyan a halálozási arányt, de a hosszú távú következményeket sajnos nem befolyásolják. A bélflórának szüksége van különböző baktériumfajtákra az egészséges működéshez. A táplálék összetétele és mennyisége fontos szerepet játszik a bélrendszer megfelelő működésében.
A kutatás során a tudósok először egészséges gyerekek bélflóráját vizsgálták meg, és összeállítottak egy listát arról a 24 baktériumtörzsről, melyek az egészséges bélműködéshez szükségesek. A beteg gyerekeknél a listán szereplő baktériumtörzsek részleges hiányát tapasztalták. A kutatók ezenkívül megfigyelték, hogy bizonyos mikrobák jelenlétének kifejezetten kedvez a hiányos táplálkozás.
A későbbi, magas kalóriabevitel sem vezetett regenerációhoz. Ugyan a gyerekek súlya növekedett, de a kiskori éhezés következtében, úgy tűnik, a szervezetük helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káliumhiány

Hogyan jön létre a káliumhiány a szervezetünkben? A kálium egy fontos ásványi anyag, mely a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük