Kezdőlap » Jog » Az államformák

Az államformák

Többféle államformát különböztetünk meg.

Ilyen például az abszolút monarchia, ahol egy uralkodó van és az korlátlan hatalommal bír. A mai világban többek között Szaúd-Arábiában, Vatikánban, Katarban,Ománban, Egyesült Arab Emírségekben is ilyen államforma működik.Az alkotmányos monarchiáról akkor beszélünk, ha az uralkodó jogai korlátozottak az alkotmány által.

Ilyen országok például Bahrein, Liechtenstein, Jordánia, Kuvait, Marokkó vagy Monaco is. A következő monarchia fajta a parlamentális monarchia, ahol az uralkodó a parlamentnek alárendelten működik. Ezt az államformát nagyon sok ország követi,főleg Európában. Ilyen például Andorra, Ausztrália, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Hollandia, Jamaica, Japán, Kanada, Luxemburg, Norvégia, de Spanyolország, Svédország, Tahiföld és Új-Zéland is ezt az államformát követi.

Létezik parlamentális köztársaság, ahol a köztársasági elnök a parlamentnek alárendelten működik. Ilyen ország például Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, HOrvátország, Izland, India, Írország, Izrael, valamint Lengyelország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Málta, Németország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Trinidad és Tobago, Törökország, de még hazánk is, Magyarország. Félprezidenciális köztársaság van Algériába, Angolában, Bosznia-Hercegovinában, Dél-afrikában, Egyiptomban,Franciaországban, Montenegróban, Oroszországban, Romániában és Ukrajnában is.

Itt a köztársasági elnök vétójoggal és sok joggal rendelkezik. Prezidenciális államnak nevezzük,ha a köztársasági elnök a végrehajtó hatalom irányítója. Ilyen országok Argentína, Brazília, Chile, Ciprus, Costa Rica, Ecuador, Elefántcsontpart, Fehéroroszország, Grúzia, Ghána, Kamerun, Kolumbia, Dél-Korea, Nigéria, Örményország, Szenegál, de ilyen például az USA is és a legtöbb afrikai és dél-amerikai állam. Teokratikus köztársaság, ha a megválasztott szervek felett van egy irányító szerep, mégpedig egy vallási szerv.

Ilyen országok Irán, Afganisztán és Pakisztán is. Vannak kommunista államok, ahol formálisan köztársaság van, de a kommunista párt vezetőinek teljes körű joguk van. Ilyen Észak-Korea, Kína, Kuba, Laosz és Vietnám is. És végül léteznek a diktatúrák, ahol katonai segédlettel erőltetik rá a népre az akaratukat a vezető szervek. Ilyen Fidzsi, Mauritánia és Szíria is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A hatályos büntető anyagi- és eljárásjogi jogszabályok bizonyos esetekben fakultatív módon lehetővé teszik, más esetekben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük