Kezdőlap » Jog » Az állam jogi és politikai tevékenysége

Az állam jogi és politikai tevékenysége

Az állam a társadalom szervezésének univerzális politikai formája, amit szuverén hatalom, politika és nyilvánosság jellemez, valamint az, hogy a külön erre a célra létrehozott szervek és szervezetek révén egy bizonyos területen gyakorolja hatáskörét, határozatait kötelező jogi formával ruházza fel, a hatalmi gépezet hatékony működtetése és az össztársadalmi hatáskör gyakorlása érdekében pedig adókat állapít meg.

Az állam szerepe az össztársadalmi és osztályérdekek érvényesítésében:
Az állam a legfontosabb eszköze annak, hogy az össztársadalmi és osztályérdekek realizálása révén biztosítva legyen a társadalom rendszerűsége.

Az állam belső és külső funkciói:
Az állam belső funkciói az állam irányítói hatáskörét jellemzik a társadalmi viszonyok szabályozásában.
A szabályozó funkciók a gazdasági viszonyok megszervezésére és olyan feltételeknek a megteremtésére irányulnak, amelyek közepette fejlődhet a személyiség és a társadalom egésze
A gazdasági funkciók elsősorban az állam gazdaságösztönző, gazdaságszervező és tudományos tevékenységét jelentik.
A szociális funkciók lényege, hogy szociális segítséget nyújtsanak a lakossághoz; kiutalják az egészségvédelemhez, az oktatáshoz, a lakásépítéshez szükséges pénzeszközöket; szavatolják az alapvető emberi jogokat.
A politikai funkciók arra irányulnak, hogy megteremtsék a demokratikus feltételeket, intézményeket a különböző társadalmi csoportok érdekeinek feltérképezéséhez és figyelembevételével.
A védelmi funkciók lényege a polgárok jogainak és szabadságjogainak védelme, a törvényesség és a jogrend megtartása, a környezetvédelem, valamint a jog által megszabott és szabályozott minden társadalmi viszony védelme.
Az állam külső funkciói meghatározzák az államnak mint a nemzetközi kapcsolatok szubjektumának a tevékenységét. A nemzetközi együttműködés két fő irányvonala:
a külkereskedelmi tevékenység, ami a nemzetközi munkamegosztása, a nemzetközi gazdasági és környezetvédelmi programokban való részvételére épül;
a külpolitikai tevékenység, amelynek alapját az összes ország szuverén egyenlőségének elismerése és tiszteletben tartása.

Az állami funkciók érvényre juttatásának legfontosabb formái:
Az állami szerveket különböző formákra osztjuk:
a) jogalkotóira (törvényhozóira)
b) joggyakorlóira (végrehajtóira)
c) jogvédőire (bíróira)

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A személyhez fűződő jogok

A személyhez fűződő jogok védik a személyt az illetéktelen beavatkozásoktól, amelyek a környezete felől érkeznek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük