Kezdőlap » Jog » Az állam fajtái

Az állam fajtái

Mi is az állam? Az állam három hatalmi ággal rendelkezik.

Az első a törvényhozó hatalom, a második a végrehajtó hatalom, a harmadik pedig a bírói hatalom. Az állam feladatai közé tartozik a stabilizálás, amely a gazdaság működőképességének a fenntartását és a közintézmények fenntartását jelenti. Ilyen a közüzemi ellátás vagy a tömegközlekedés. Az állam feladatai közé tartozik emellett még a társadalmi rend fenntartása. Ezt törvényekkel, rendeletekkel szabályozzák, illetve a bíróság és a rendőrség intézkedik ezeknek a betartása érdekében.

Az állampolgári jogok biztosítása is a feladatai közé tartoznak, tehát az élethez való jog, a tulajdon védelmének a biztosítása, illetve a munkához való jog is. A társadalmi működést és fejlődést is biztosítania kell, azaz a feladatoknak a bevételi forrásait, a közoktatásügyi rendszert, a közegészségügyi rendszert, illetve a szociális segélynyújtást is.

Milyen államformák vannak? Létezik a monarchia, ahol az uralmat egyetlen egy személy gyakorolja. Ennek van több fajtája. Van az abszolút monarchia, ahol korlátlan hatalommal rendelkezik az uralkodó és van az alkotmányos monarchia, ahol az uralkodó jogait az alkotmány korlátozza. A parlamentális monarchiában az uralkodó a parlamentnek alárendelve működik. A következő államforma a köztársaság. Itt az állam élén egy személy vagy testület áll, hatalmát pedig választással nyeri el. A köztársaság további csoportokra tagolható, mint például a szocialista népköztársaság, diktatúra, prezidenciális, félprezidenciális vagy parlamentális.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakástámogatás

A 122011es kormányrendelet a lakásigényt írja elő. Itt a feltétel, hogy a költség 30%-át és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük