Kezdőlap » Fitnesz » Az alkoholfogyasztás gátolja az izomépítést

Az alkoholfogyasztás gátolja az izomépítést

Az alkoholfogyasztás több okból is hátráltatja, hogy izomtömeg-, és teljesítmény-növekedést érjünk el az erősítő edzéssel.
Az alkoholtartalmú italok befolyásolják az izmok proteinszintézisét. A fehérjék beépülése egyes szakértők szerint akár 35%-al kisebb hatékonyságú: az alkohol ezáltal gátolja az izomépítést. Azok a sportolók, akik teljes mértékben lemondanak az alkoholról, lényegesen gyorsabb izomnövekedést érnek el. A hét során végzett kemény edzés eredményeit a hétvégén, kikapcsolódásképpen elfogyasztott alkohol semmivé teheti.

A szervezet hormontermelésére is hatással van az alkoholfogyasztás. Az alkohol a növekedési hormon szintjét szignifikánsan csökkenti, ezzel az izomépítési folyamatokat negatívan befolyásolja. Az alkohol elsősorban a szervezet tesztoszterontermelését gátolja: egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a tesztoszteronszint az alkoholfogyasztás után napokig a normál érték alatt marad. Az alkohol hatására ráadásul a szervezetben stresszhormon, kortizol választódik ki, amely gátolja az izomépítést, és katabol (izombontó) folyamatokat idéz elő.

Az alkohol további káros hatása, hogy vizet von el a szervezetünktől, mivel a veséknek nagy mennyiségű folyadékra van szüksége az alkohol lebontásához. A dehidratáció nemcsak a sportteljesítményt csökkenti, hanem az izomépítési folyamatokat is gátolja. Az alkoholfogyasztás hatására nemcsak víz, hanem fontos vitaminok, ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből. Elsősorban magnézium választódik ki nagy mennyiségben: ez okozza a gyakori vádligörcsöket. A vitaminok, és ásványi anyagok hiánya teljesítménycsökkenéshez, és az anyagcsere folyamatainak átmeneti zavaraihoz vezethet. Az alkoholfogyasztás akár egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is hiányállapotokhoz vezethet, ezzel akadályozva az izomfejlődést.

A tanulság: a kemény edzések, és az egészséges táplálkozás kedvező hatását az alkohol hamar semlegesítheti. Ha valaki mégsem szeretné teljes mértékben száműzni, legyen a jelszó: ritkán, és mértékkel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük