Kezdőlap » Fitnesz » Az alkohol, és az edzés: kizárják egymást?

Az alkohol, és az edzés: kizárják egymást?

Egy pohár bor, vagy sör, alkalmanként elfogyasztva nem szabotálja a sportolói ambíciókat. Azonban sokan nem is hinnék, hogy már egy hétvégi parti is jelentősen csökkentheti az edzés hatását.

Aki az állóképességét, vagy izmainak erejét szeretné növelni, ezt csak rendszeres, tervszerű edzésekkel érheti el. A legtöbb fitness-rajongó tisztában van ezzel, és általában heti 3-5 alkalommal látogatják az edzőtermet, a futópályát, vagy az uszodát. Egy több hetes kihagyás, például egy hosszabb nyaralás során a fittségi szint érezhetően csökken. Kevésbé ismert tény, hogy nemcsak a hosszabb szünetek, hanem akár egy átmulatott éjszaka is visszavetheti a fejlődést.

Az alkohol több okból is negatív hatással van a sportteljesítményre. Dehidratálja a szervezetet, melynek hatására nemcsak folyadék, hanem fontos ásványi anyagok is távoznak a szervezetből. A magnéziumhiány hatására például nő az izomgörcsök rizikója. Az alkohol megzavarja az alvási ritmust, rontja az alvás minőségét: a regenerációs folyamatok így lelassulnak. A szervezet glikogéntároló-képessége csökken. A glikogén az állóképességi sportoknál rendkívül fontos: gyorsan elérhető energiaforrást jelent a testünk számára, mely a fizikai megterhelés során rendelkezésére áll. Az alkohol hatására szervezetünk nagyobb mennyiségű kortizolt választ ki. A stresszhormon serkenti a gyulladási folyamatokat, és lassítja a gyógyulást, ezenkívül az izomépítést is gátolja. A csontokban található proteinek szintje az alkoholfogyasztás hatására egyharmadával csökken.

A kutatók szerint már 5-6, egy este alatt elfogyasztott ital egy hónapnyi edzés eredményeit képes lehet semmissé tenni. Az alkoholfogyasztás káros hatásait részben semlegesíthetjük, ha az elfogyasztott alkoholos itallal legalább azonos mennyiségű vizet is elfogyasztunk, illetve a következő napokban is figyelünk a megemelt folyadékfogyasztásra: ez segíthet megelőzni a dehidratációt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük