Az akácfa

Az akácfa, vagy fehér akác (Robinia pseudoacacia) családját tekintve a hüvelyesekhez tartozik. Származási helye Észak Amerika, szinte mindenki ismeri. Magyarországon is megtalálható, kisebb nagyobb erdőségeket képez, előszeretettel ültetik házak közelébe, vagy utak mellé. Azok közé tartozik, amiknek szinte az egész fáját hasznosítani lehet. Illatos virágai májusban nyílnak, melyet gyógyteaként hasznosítanak és a méhek is előszeretettel legelésznek rajta. Fürtjeikről lefosztva frissen nyílott állapotában kell begyűjteni.

Fehér színű virágai kerülnek értékesítésre melyeket alaposan meg kell szárítani. Azok a virágok, melyeket már a fa aló seprünk össze értéktelenek, hiszen illatukat és színüket régen elvesztették. 1 kilogramm száraz akácot körülbelül 5 kilogramm csakis frissen, még a fáról gyűjtött virágfürtökből lehet előállítani.

Többféle aromás anyagot tartalmaz és például: heliotropint, linaloolt, robinint, robigenin-kámfort, kevés illóolajat és akaciinglikozidát. Használhatjuk a teáját: túlzott gyomorsavképzés ellen, köhögéscsillapításra, valamint enyhe hashajtónak is. Ízesítés javítására is teakeverékként alkalmazható. Az illatszeripar is előszeretettel használja aromás anyagai miatt. Gyomorsavtúltengés, székrekedés, valamint gyomor és bélfekély ellen az akácfa kérgéből készített főzetet is használják. Robin és fazin nevű mérgező fehérjéket tartalmaz az akácfa kérge, szóval azt csak óvatosan szabad alkalmazni. Ha nem csak a szépségét és a finom illatát nézzük, láthatjuk mennyire hasznos ez a csodás fa.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tea hatása a szervezetre

A valódi tea, ami a teacserje felhasználásával készül, koffeint tartalmaz. A tea forró vízzel való …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük