Kezdőlap » Egészséges életmód » Az agávé nem csak dísznövény

Az agávé nem csak dísznövény

Az agávé (Agave) ha a családi besorolását tekintjük, a spárgafélék (Asparagaceae) agávéformájúak alcsaládjába tartozó dísz, illetve haszonnövény. Főleg sivatagos, vagy száraz égöveken előforduló növény. Amerika déli részein, ott is inkább Mexikó sivatagjaiban lelhetjük fel, ahol az őslakosok több ezer évre visszamenőleg már termesztették.

A mai napig azték receptek szerint hasznosítják. Rengeteg faja ismeretes, melyeket mind az ősök nemesítettek ki. Mostanában már szinte mindenhol, ahol trópusi, szubtrópusi, illetve mérsékelt meleg éghajlat van, megterem, mivel áthozták a kontinensről. Mivel több faja is létezik, ezért rengeteg színben fordul elő egészen a világoszöldtől a hamvas kékig. Szúrós élű levelei lándzsa formájúak, tőlevélrózsásak. Virágzata is több színben fordulhat elő fajtól függően, ezek a fehér, a sárga és a világoszöld között változhatnak.

Rengeteg szénhidrátot tartalmaz, főleg a leveleinek a töve és a szára, melyek fogyasztásra alkalmasak, alkoholos italokat is ezekből készítenek, a legismertebb a tequila, vagy a már azték időkből is ismert pulque. Minél idősebb egy agávé annál élvezetesebb a fogyasztása, valamint a tápanyagtartalma is ezzel arányosan nő. Tápanyagtartalmai között említhető 90-95 százalékban a glükóz és a fruktóz, de egyszerű cukrokat és vasat is tartalmaz. Nyersen, de akár sütve, illetve főve fogyasztják a friss virágait és a leveleit is.

Főként fogamzásgátló tablettákat gyártanak belőle, mivel hormonális szabályozásra hatnak a szapogenin, illetve a szapogeninvegyületei.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük