Kezdőlap » Fogyókúra » Az aerob és anaerob edzésformák szerepe a fogyásnál

Az aerob és anaerob edzésformák szerepe a fogyásnál

A felesleges kilók leadáshoz a megfelelő táplálkozás, és a sport egyaránt fontos. A különböző mozgásformák közül az aerob edzés ideális a fogyás szempontjából, mert a szervezetünk a szükséges energiát a mozgáshoz nem a szénhidrátraktáraiból, hanem zsírból nyeri.

Az edzés intenzitása jelentősen befolyásolja a fogyás mértékét. Klinikai tanulmányok megmutatták, hogy azok a sportolók, akik lassabban futottak, több zsírt égettek, mint akik a gyorsabb edzéstempót választották. Azok számára, akik néhány kilót le szeretnének adni, az aerob edzésformák tehát kiemelt jelentőséggel bírnak.

Az anaerob edzés során a szervezetünknek nagy mennyiségű oxigénre van szüksége az izmok, és a szervek megfelelő ellátásához. Mivel nemcsak az oxigén-, hanem az energiaszükséglet is rendkívül magas, a szervezet elsősorban a gyorsabban elérhető szénhidrátraktárakból nyeri az energiát. A folyamat végén tejsav (laktát) keletkezik, ami a teljesítmény gyors csökkenését vonja maga után. A kisebb szünetek, melyeket emiatt iktatunk be az edzésbe, szintén rontják a tréning hatékonyságát fogyókúrás szempontból.

A tempós séta, Nordic Walking, és a (lassabb) futás ezzel szemben azok a sportágak, melyek ideálisak a fogyni vágyók számára, mivel az aerob mozgásformák közé tartoznak. A szervezetnek jóval több oxigén áll a rendelkezésére, ezért a lassabban felhasználható zsírraktárokhoz tud folyamodni, hogy energiához jusson. Meglepő, de minél gyorsabban futunk, annál kevesebb zsírt égetünk. Természetesen az általános erőnlét javítására, illetve a fogyás céljából végzett aerob edzés kiegészítésére az anaerob edzésformák is kitűnően alkalmasak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vércsoport diéta

Napjaink egyik divatos diétája a vércsoport diéta, amit egy amerikai természetgyógyász orvos talált ki, amikor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük