Kezdőlap » Adózás » Az adókedvezmény visszamenőleg is jár

Az adókedvezmény visszamenőleg is jár

Valószínűleg sokan hallottak már arról, hogy aki egyrészt fogyatékkal él vagy krónikus betegségben szenved, másrészt személyi jövedelmet valósít meg, az jogot formálhat az adókedvezmény igénybe vételére.
Amennyiben valaki fogyatékos esetleg valamilyen egészségügyi problémával küzd, mindenképpen érdemes utána járni, hogy a kormány által meghatározott adókedvezményes betegség típusok listáján szerepel-e a diagnosztizált betegsége. Megkönnyíti a helyzetet, ha bevonjuk a háziorvosunkat is, hiszen így nemcsak, hogy gyorsan végére járunk a dolognak, de egyúttal beszerezhetjük a szükséges orvosi igazolásokat is. Fontos lenne kiemelni, hogy az ideiglenes igazolásokat évente ki kell állítatni, azonban ha végleges állapotról van szó, akkor nem kell újra igazolni minden évben a diagnosztizált egészségügyi problémát
Az adókedvezmény igénybevételére jogosító igazolásnak tartalmazni kell az igénybevevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, magát a szakorvosi dokumentációt, melyen a dátum fontossága elengedhetetlen, illetve igazolni kell a betegség véglegességét, avagy ideiglenességét, természetesen az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírása semmiképpen sem hiányozhat a dokumentumról.
Lehet, hogy megtörténik, hogy valaki jogosult az adókedvezményre, ám valamilyen okból nem igényelte. Amennyiben valaki több éven keresztül szenved azon egészségügyi megbetegedések egyikében, mely fenn van a kormány által meghatározott kódokkal ellátott adókedvezményre jogosult betegségek listáján, visszamenőleg öt évre igényelheti a személyi jövedelem adójának csökkentését a törvénnyel összhangban, azaz az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenthető az adóalap havi elszámolással.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük