Kezdőlap » Adózás » Az adó célja

Az adó célja

Mire is szolgál az adó? Először is a kiadások szükséges pénzügyi fedezetének a megteremtésére, valamint a kívánt gazdasági modell megvalósításának elősegítésére. Az országok adókivetési joga a nemzeti adóztatás, ami az országok belső pénzügyi szuverenitásán alapul, így az országok joga, hogy a bennük folyó gazdasági tevékenységeket adók kivetésével szabályozzák. Egy adott ország törvényei, csak annak az országnak a határain belül, illetve annak az országnak a polgáraira érvényesek. Persze ha nemzetközi egyezmények születnek, akkor ez változhat.

Az adó kötelező, sőt inkább úgy szokás mondani, hogy kényszerített jellegű, általános pénzügyi szolgáltatás, mely vissza nem térül, visszafizetés nélküli, tehát közvetlen ellenszolgáltatás nélküli pénzügyi szolgáltatás, amelyeket az állam, valamint más közhatalmi szervezet, az erre vonatkozó jogszabály alapján hajthat be. Ezek a jogszabályok meghatározzák az adóval kapcsolatos kötelezettségek nagyságát, feltételeit, valamint a fizetési esedékességet.

Az adóból befolyó pénzösszeg az állami bevételek egyik formáját képezi, tehát az adók kivetésére csak az állam által felhatalmazott szerv, illetve szervezet jogosult, bárki nem. Ezzel kapcsolatban viszont az államnak is kötelezettsége van, ugyanis az adóból befolyt összeg, csak állami feladatok ellátására használható fel. Adót mindig kötelesek vagyunk fizetni, mert az adófizetésre az állam által, jogszabály szerint kijelölt természetes, illetve jogi személy köteles. Ha ezt valaki nem teszi meg, az állam akár kényszer útján is behajthatja az adót. Fontos megemlíteni, hogy az adó csak pénzben teljesíthető, és természetesen ellenérték/ellenszolgáltatás nélkül kötelező befizetni.

Az adó a gazdaságpolitikai célok megvalósításának, valamint a nemzeti jövedelem felosztásának az eszköze.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük