Kezdőlap » Jog » Az abortusz jogi szabályozása

Az abortusz jogi szabályozása

Az abortusz tiltása, megengedhetősége, illetőleg megengedése esetén a feltételeinek megszabása minden modern jogállam nagyon sarkalatos kérdése, mely megosztja a társadalmat, és éppen ezért az ilyen tárgyú szabályozások különösen nagy érdeklődésre tartanak számot. Természetesen máshogy állnak a kérdéshez a vallásosak, az orvosok, a fiatalok, az idősek… és a sor még folytatható lenne. Mégis, egy államnak döntenie kell, és meg kell alkotnia ezen nehéz kérdésre vonatkozó szabályozását.

Magyarországon a magzati élet védelméről külön törvény alkottak, 1992. évi LXXIX. számon. Ebben a törvényben a jogalkotó egyértelműen leszögezi, hogy az abortusz lehetősége elismert, azonban annak komoly kereteit, feltételrendszerét is felállítja. Mindebből leszűrhető az a következtetés, hogy a magzat jogi státuszát nem az emberi élet keretein belül, hanem önálló, sui generis létként ragadja meg, és rendeli védelmezni. A magzat a polgári jog szerint éppen ezért csak feltételesen jogképes – örökölhet, lehet neki ajándékozni, nevében szerződést kötni. Mindez azonban egy függő állapotot eredményez, melynek hatályba léptető feltétele a magzat élve születése.

A terhesség főszabály szerint a terhesség 12. hetéig szakítható meg, azonban bizonyos esetben lehetőség van erre a 18., illetőleg 20. hétig is. Időkorlátra tekintet nélkül szakítható meg a terhesség, amennyiben az az állapotos nő életét veszélyezteti, illetve, ha a magzatnál a születés utáni élettel összeegyeztethetetlen állapot áll fenn.

Általában a terhesség-megszakításra vonatkozó kérelmet az állapotos nőnek kell – személyesen – előterjesztenie a Családvédelmi Szolgálatnál, nőgyógyászati igazolás egyidejű átadása mellett. A Családvédelmi Szolgálat munkatársa a magzat megtartása érdekében tájékoztatást nyújt az állapotos nőnek az egyéb lehetőségekről is, mint például igénybe vehető támogatások, illetőleg az örökbe adás szabályairól. Amennyiben az állapotos nő elhatározását nem változtatja meg, kérelmét egy másik alkalommal meg kell erősítenie.

Fontos tehát, hogy míg a magzat életének védelme is természetesen kiemelt szerepet játszik minden modern jogrendszerben, szem előtt kell tartani azt a tényt is, hogy mindenkinek joga van az önrendelkezéshez, mely magában foglalja azt, hogy az ember maga határoz a saját testéről és sorsáról, illetőleg magánéletéről és életviteléről. Ezen versengő alapjogokat kell összeegyeztetni, és olyan feltételrendszert felállítani, mely pontosan körülírja, mely helyzetekben melyik jog minősül erősebbnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A személyhez fűződő jogok

A személyhez fűződő jogok védik a személyt az illetéktelen beavatkozásoktól, amelyek a környezete felől érkeznek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük