Kezdőlap » Betegségek » Az A-vitamin túladagolásának következményei

Az A-vitamin túladagolásának következményei

Az A-vitamin (retinol) megfelelő mennyiségű bevitele több szempontból is fontos a szervezetünk számára, azonban akár túl is adagolhatjuk. Mivel a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet nem képes a vízben oldódó vitaminokhoz hasonlóan kiválasztani a felesleget a szervezetből. A-vitamint tartalmazó étrendkiegészítő tablettákat ezért kizárólag orvosi utasításra szedjük: fontos az óvatosság.

A tartós túladagolás akár krónikus hipervitaminózishoz is vezethet. Amennyiben a napi bevitel hosszú távon 30 mg felett van, kezdetben fáradságot, száraz bőrt, cserepes ajkakat, a haj elvékonyodását vagy hajhullást, illetve a csontjainkban érzett fájdamat okozhat. Viszketés, és izomfájdalmak is előfordulhatnak. Az A-vitamin túladagolása hosszú távon ízületi fájdalmakat, májproblémákat okozhat, és serkentheti a csontok leépülését.

A rövidtávú hipervitaminózis akkor alakul ki, ha rövid időn belül nagy mennyiségű A-vitamint fogyasztunk el (felnőttek esetén több, mint 200 mg/nap). Például a sarkkutatók, akik A-vitaminban kivételesen gazdag jegesmedvemájat fogyasztottak, akaratlanul is a vitamin túladagolását idézték elő. Az érintettek fejfájásról, szédülésről és hányásról panaszkodtak.

Ha a túlzott A-vitaminbevitelt megszüntetjük, általában a panaszok is elmúlnak. Azonban a terhesség során visszafordíthatatlan következményekkel járhat a túladagolás: fejlődési rendellenességekhez vezethet a magzatnál. Biztonsági okokból ezért a várandós nőknek a szakértők nem javasolják a túlzottan A-vitamindús ételek, például a máj fogyasztását.

Az A-vitamin túladagolását akár a különféle étrendkiegészítők is okozhatják. A vitamin előanyaga, a béta-karotin azonban korlátlan mennyiségben fogyasztható: a szervezet képes a szükségleteinek megfelelően szabályozni, milyen arányban alakítja A-vitaminná.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük