Kezdőlap » Növények » Avokádó az aligátor körte

Avokádó az aligátor körte

Az avokádó, vagy alligátor körte őshazája Mexikó és Dél-Amerika, napjainkban azonban már szinte mindenhol termesztik a világon. Az avokádó a babérfélék közé tartózik. Az avokádó fa magas, akár 20 méteres is lehet. Az örökzöld, terebélyes ágrendszerű, alacsonyan elágazó, ami a trópusi, mediterrán klímát szereti, de néhány nemesített fajtája jobban tűri a hideget.

A hosszúkás-lándzsás ék alakú 7-40 cm hosszú szórt állású levelei 1–3 cm hosszú nyelűek. A levelek kopaszak, színükön sötétzöldek és gyengén fényesek, fonákjukon fénytelenek és fehéres- vagy kékeszöldek. Az avokádó kis virágai a levélhónaljakban és a hajtásvégeken elágazó, ernyőszerű virágzatokban fejlődnek. Maga a virágtakaró sárgászöld lepellevelekből áll. A termése körte, vagy gömbölyded alakú.

A termés hossza elérheti a 30 cm-t is, a szélessége azonban maximum 15 cm lehet. Az avokádó héja zöld, vörösesbarna vagy feketés, fényes, felülete lehet sima, ráncos vagy érdes, vékony bőr nemű. Maga a termés húsa világoszöld, fehér vagy sárgás a vajhoz hasonló állagú. A termés gyengén dióízű és mind a héjtól, mind az 5–7 cm nagyságú, gömbölyded vagy tojás alakú, kemény, világos kőmagtól könnyen elválik. Az avokádó fa gyümölcsei párosával csüngnek a fán, ezért régen a aztékul ahuacatl, azaz ’herefa’ volt a neve, ebből ered a avokádó név. Az éretlen gyümölcs mérgező. Az avokádót magról, vagy dugvánnyal szaporítják, emellett lehet oltással is. Ezek a fák 4–6 éves korukban fordulnak termőre. A termést a virágzás után 6–9 hónappal lehet szüretelni. Vigyázni kell, hogy a nyomást és a sérüléseket szüretnél kerüljük. Az avokádófa fajtától függően évente 5–20, de akár 100 kg termést hozhat

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük