Kezdőlap » Látnivalók » Ausztrália- Ayers-szikla

Ausztrália- Ayers-szikla

Ausztrália közepén, Alice Springstől délnyugatra 320 kilométerre emelkedik az Ayers-szikla, a világ egyik legnagyobb és leghíresebb sziklája. A földpátban gazdag, hatalmas homokkőtömeg lekerekített és természetesen barázdált, körülbelül: 335 méter magas, kerülete körülbelül: 8 kilométer.

Meglepő látványát fokozza, hogy meredeken emelkedik a sík pusztaság fölé, melyet itt-ott mulgafák, ezüstfehér spinifexfű és sivatagi tölgyek elszórt csoportjai borítanak.
Az igazi meglepetést azonban alkonyatkor vagy hajnalban okozza a szikla, mikor olyan mint ha magába színá a napfényt, óriási kaméleonként változtatja a színét.
Az Ayers-sziklát 1873-ban találta meg William Goose felfedező és és afgán tevehajcsárja, Hamran.Nem ismerve a bennszülött Uluru nevet, Dél-Ausztrália akkori miniszterelnökéről nevezték el.

A bennszülöttek már ősidőktől foga szentként tisztelték a helyet, a misztikus múlt, az álomidők óta. Hagyományaik szerint akkor vándoroltak elődeik az országba. Lábuk, valamint napi cselekedeteik nyomát sziklák, barlangok, fák és víztócsák őrzik.
Az Ayers-szikla, a bennszülöttek nyelvén Uluru hajnalban és alkonyatkor mélyvörös színű.
A fehér ausztrálok is fontos nemzeti jelképnek tartják.
A szikla nyugati oldalának megmászása (ma lánckorlát segítségével) régen nagyon sok életet követelt a sima felülete miatt, ma káprázatos látványosság. A Mély üregekkel és csatornákkal barázdált, szélfútta tetőről lenyűgöző körpanoráma tárul a szemlélő elé: csodálatos látványt nyújtanak a párán keresztül is követhető, 20 mérföldre nyugatra emelkedő Olga-hegy kerekített minaretjei és óriási kupolái.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szomália

Az Indiai- óceán és az Adeni-öböl partján, Afrika északkeleti részén , a Szomáli-félszigeten fekszik. Területének …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük