Kezdőlap » Ünnepek » Augusztus 20.

Augusztus 20.

Ez a nap egy olyan ünnep Magyar ország történelmében, mikor nem csak egy dolgot ünneplünk. Először is ez a nap I.István király temetésének és szentté avatásának ünnepe.
István király meghatározó volt az ország történelmére és jövőjére. Géza fejedelem fia volt, eredeti nevén Vajk. Uralkodása alatt a magyar törzseket egységes magyar keresztény királysággá alakította. Ő volt az aki megszervezte a magyar keresztyén egyházat, ami nem ment könnyedén, rengeteg lázadóval kellett szembeszállnia. Legfőbb ellensége Koppány volt,aki a fejedelmi címet magának követelte, és a hagyományok szerint feleségül követelte István anyját Saroltot. Koppányt végül német segítséggel legyőzte, holttestét felnégyeltette, több város kapuja felett is kifüggesztette elrettentés ként a lázadóknak.Istvánt királlyá koronázták a II .Szilveszter pápa által küldött koronával és apostoli áldással.A koronázás pontos időpontja még mindig nem tisztázott. István 1038.augusztus 15.-én halt meg,holttestét az általa építettet székesfehérvári bazilikában helyezték örök nyugalomra. Nevét számos település és templom őrzi.
Az Új kenyér ünnepét ahhoz kötik mikor 1949-ben a Magyar Népköztársaság Alkotmánya megszületett, de valójában sokkal régebbi ez az ünnep, és nem is augusztus 20.-án ünnepelték. Ez egy mesterségesen megalkotott ünnep volt a szocializmusban, hiszen Szent Istvánt csak úgy egyedül mégsem lett volna illő ünnepelni. Egyébként ahhoz fűződik, hogy az első learatott búzából készült kenyeret ünnepelték. Ez az ünnep máig megmaradt.
Ekkor ünnepeljük még a Magyar Népköztársaság Alkotmányát.
 
Az Alkotmányt az elmúlt évek során többször módosították, a legnagyobb változtatás a rendszerváltáskor történt.
2012 óta Magyarország alaptörvénye, ami azóta is sok módosításon esett át,Az Alaptörvény az állam legmagasabb szintű törvénye, semmilyen más jogszabály nem lehet ellentétes vele, és e fölött a Magyar Alkotmánybíróság őrködik.
Mindenkinek Vidám napsütéses ünnepet kívánok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük