Kezdőlap » Ünnepek » Augusztus 20: Szent István Király

Augusztus 20: Szent István Király

Minden év augusztus huszadika jelentős ünnep magyar népünknek. Hosszú éveken át nem mondhattuk ki valódi, rá jellemző nevét. Emlegettük István királyként vagy első István királyként, de nem hívhattuk csak a templom falain
belül Szent István Királynak! Ma amikor emlékezünk rá, és olvashatjuk intelmeit, akkor kiderül a Rá jellemző erkölcsi normák. Szent királyunkat nem véletlenül tüntették ki kortársai “a t h l e t a C h r i s t i”, Krisztus atlétája címmel.
Szent István királyunkról elmondhatjuk, hogy zseniális politikus volt, céltudatossága vitte előre valamint egyesek szerint
kegyetlenségig kemény akaratembersége. Átadta magát a krisztusi tanításnak és ettől várta egész népének átállását egy új,magasabb erkölcsi síkra. Amikor az ember előre tekint a jövőben és embertársában nem az ellenséget látja meg, hanem embertársát. Ha végig nézzük életét épp ezért láthatjuk, hogy uralkodása alatt alig viselt háborút, akkor is a kereszténység és a nemzeti önállóság védelméért!

Nagy érdeme, hogy önmagát és a népét az isteni törvények útjára állította. Az első évezred megélése is ennek volt köszönhető! Szent Királyunk magasra emelte az erkölcsi szintet. A legmagasabb erkölcsi szint pedig a szeretet. Megtudta fékezni abban a korban a népet példájával! Előfordult ,hogy álruhába ment a koldusok közé és alamizsnát osztogatott. Alázatossága, mint megannyi ékszer ékesítette lelkét. A vadon fölé templomokat építtetett országszerte. Talán nem is jut eszünkbe, hogy a ma is működő püspökségek közül is van olyan amit Szent István alapított! Ilyen például, Esztergom, Vác, Eger, Győr, Pécs, Kalocsa , Szeged most is működő püspökségek. Ma amikor ünnepeljük, államalapításunk ünnepét és az új kenyér ünnepét is, vigyünk magunkkal legalább egy évre való békét, embertársi szeretetet, türelmet , kitartást , alázatot, példamutatást, hogy legyenek még nagyon sok ünneplésre való időnk!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen új szokások vannak karácsonykor?

A karácsony ünnepét mindenki a szerettei között tölti, vagyis régen ez volt a szokás, ám …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük