Kezdőlap » Betegségek » Áttörés az agykutatásban, amit érdemes tudni

Áttörés az agykutatásban, amit érdemes tudni

Egy tanulmány azonosította, hogy a vérben egy 10 fehérjéből álló csoport alapján megjósolható a kialakuló Alzheimer-kór. Ez egy lépéssel közelebb vitte a kutatókat a betegséggel kapcsolatos vizsgálatok kutatásában.

Brit tudósok tanulmányoztak több mint ezer résztvevőt, ahol az újonnan felfedezett fehérjekészlet rámutatott a kezdeti demenciára 87%-os pontossággal. Ez jelentős hír. Eddig a gyógyszeres kezelésre ritkán adódott lehetőség, mert mire felismerhetővé vált a betegség, addigra túlságosan előrehaladott állapotában volt.

Abban reménykednek, hogy ezek a fehérjék megkönnyítik a diagnosztizálást a betegség korai szakaszában. Így a kutatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy meghatározzák az új kezelést, ami meg tudja állítani a folyamatot.

„Az Alzheimer-kór sok évvel korábban elkezdi roncsolni az agyat, minthogy az tüneteket okozna. Így legtöbbször nincs lehetőség gyógyszeres kezelésre, mert mire a betegség felismerhetővé válik, addigra már olyan előrehaladott állapotban van, hogy gyógyítható. – mondta Simon Lovestone aki a munkát vezette a Londonban. „Egy egyszerű vérvizsgálat segíthet azonosítani a betegséget sokkal korábbi szakaszában, így remélhetőleg alkalmazhatóak a kezelések” – tette hozzá.

A tudósok 1148 ember vérmintáját vizsgálták meg, közülük 476 volt Alzheimer-kóros, 220 alany enyhe kognitív zavarral küzdött, s 452 volt teljesen demenciamentes. Minden résztvevőnél 26 fehérjét vizsgáltak, melyek előzetesen már kapcsolódtak valamilyen agyi megbetegedéshez. A vizsgálat második felében találták meg a kutatók azt a 10 fehérjét, amelyek képesek voltak meghatározni, hogy mely egyéneknél alakulhat ki az Alzheimer egy éven belül.

„A memóriaproblémák nagyon gyakoriak, de kihívást jelent azonosítani, hogy ki az, akinél demenciáról van szó.” –mondta a tanulmány vezetője, Dr. Abdul Hye a Pszichiátriai Intézet a King ‘s College London egy nyilatkozatában. „Több ezer fehérje található a vérben, és több éves munka eredménye, hogy sikerült beazonosítani a klinikailag releváns fehérjéket.”

Bár ez a tanulmány jelentős előrelépést jelent, James Pickett, az Alzheimer Társaság vezetője szerint ez még nem jelenti azt, hogy egy vérvizsgálattal a demencia biztosan kimutatható.
„Ez a 10 fehérje a demencia megjósolásában kevesebb, mint 90%-os eredményt mutat, ami azt jelenti, hogy 10 emberből 1 rossz eredményt kap.” – mondta. „Pontosításra van szükség, mielőtt ezt hasznos diagnosztikai eljárássá lehet tenni.”

Jelenleg az Alzheimer kór, agyi sorvadásos betegségek leggyakoribb formája a demencia. Ez legalább 35,6 millió embert érint szerte a világon, és az Egészségügyi Világszervezet szerint évente 7,7 millió új esetet diagnosztizálnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük