Kezdőlap » Látnivalók » Athén látnivalói

Athén látnivalói

Athén utcáit járva könnyen támadhat az az érzésünk, hogy egy teljesen más világba érkeztünk. Nem is csoda: Athén az ellentétek, a szélsőségek városa. A Kelet és a Nyugat, a régi és az új összefonódása e hely. Meglepően jól megférnek egymás mellett az ókori romok és az igazi, huszonegyedik századi, modern épületek.

De mit is érdemes megnéznünk, ha itt járunk. Íme, néhány látnivaló, melyet muszáj megnéznie annak, aki Athéné istennő városát választja úticéljául.

Akropolisz

Az Akropolisz egy Athénének épített templom, mely a helység legmagasabb pontján helyezkedik el: jól belátni innen az egész várost. Ez nem csak arra szolgált, hogy az istennő könnyen szemmel tarthassa híveit, innen az esetleges támadókat is könnyedén ki lehetett szúrni.

Dionüszosz Színház

Ezt a színházat Dionüszosz, a bor és mámor istenének építették. Dionüszosz sokra tartotta a testi örömöket, így (érthetően) sokan hódoltak neki. Az ő tiszteletére rendezett ünnepségeken különböző előadásokat tartottak itt, akár ezerötszáz ember is kényelmesen elfért.

Hadrianus kapuja

„Ez Athén, Thészeusz városa” – díszeleg a felirat a kapu egyik oldalán. „Ez Hadrianus városa, nem pedig Thészeuszé” – hirdeti a másik fél. E furcsaság oka valójában igazán egyszerű: Hadrianus császár azért építtette ezt a kaput, hogy elválassza a klasszikus és a császári várost egymástól.

Olümpiai Zeusz-templom

A templom építését Peiszisztratosz rendelte el, a hivatalos verzió szerint Zeusz iránti hódolatából. Valójában azonban le akarta foglalni alattvalóit, hogy azok ne kezdjenek lázongásba. Tervét siker koronázta, népe nem kelt fel ellene.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük