Kezdőlap » Nyaralás » Athén – gyöngyszem a tengerben

Athén – gyöngyszem a tengerben

Az ősi Hellász remek úti cél, látványosságokban bővelkedik, turisztikai szempontból izgalmas.
Csodás ókori romjai, briliáns konyhája, tengere bőségesen, továbbá szigetei, hegyei és fantasztikus barlangjai, sőt még dübörgő vízesése is akad.

A balkán félsziget déli részén fekvő Görögország, ez a csupa szikla, és csupa szív ország, közel 11 millió lakosnak ad otthont. A rengeteg titkot és misztériumot rejtő föld, amelynek tengerében valamikor Platón szerint Atlantisz is elsüllyedt, minden évben turisták millióit fogadja. Az ország fővárosa Athén, amelynek közepén a házak közül vakító fehéren emelkedik ki a mindenkit megigéző fellegvár, az Akropolisz. Athén hírnevét dicsőséges múltjának köszönheti. Lakossága az elővárosokkal együtt megközelítőleg 3,5 millió, ami Görögország lakosságának kb. egyharmada. Hivatalos nyelve a görög, de az angolt is szinte mindenki megérti, fizetőeszköze az euró.
Éghajlata mediterrán, a látogatókat állandó napfény fogadja, a téli átlaghőmérséklet is 14 °C.
A tömegközlekedés rendkívül jó, ugyanis az Athéni metró a világ egyik legmodernebb hálózata, de remek az autóbusz és villamos hálózat is. Ha pedig taxira vágyna valaki, könnyedén lehet olcsó fuvarhoz jutni a város bármely pontján.

Útban észak-görögország felé találhatjuk a Boldog Dávid kolostor, ami kedvelt házasságkötési és keresztelő helye a lakosoknak. A misztikus középkori kolostort Szent Dávid építtette 500 méteres magasságban, ahol különös csodákat tapasztaltak, ezért is kedvelt zarándokhely.

A mesés Halkidiki-félsziget már egészen másról szól, a vasvillaformát öltött félsziget Macedónia egyik legszebb és legnépszerűbb nyaralóhelye. Három kisebb félsziget alkotja:
Kasszandra, Szithónia és Athosz, utóbbin kolostorok sorakoznak, bár a régebben 400 aktív kolostorból ma már csak körülbelül 20 -ban folyik a szerzetesi élet. Nőknek tilos a szigetre lépés, amit rendkívül szigorúan vesznek.
A látvány gyönyörű: kristálytiszta tenger, a partokig kúszó ligetek, aranyban játszó homokdűnék, magányos, parányi öblök sora. Itt az északi partoknál olajfaligetek búja zöld mezők, vadgesztenyék teszik rendkívül változatossá a tájat.

Ha Görögország, akkor egy gazdag és frissen készült vacsora után bizony kihagyhatatlan a szirtaki (görög tánc, melyet csoportosan táncolnak, egymást átölelve), hangulatos és felejthetetlen estékben lehet részünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyaralás Hammametben: Sol Azur

Ez a csodálatos, “4 csillagos” szálloda a repülőtértől körülbelül 100 kilométerre helyezkedik el. A központ …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük