Kezdőlap » Betegségek » Asztma a gyermekkori túlsúly miatt

Asztma a gyermekkori túlsúly miatt

Minél magasabb egy gyermek testtömeg-indexe (BMI), annál nagyobb az asztma kockázata. Az asztmában szenvedőknél a túlsúly súlyosbíthatja a betegséget.
A túlsúly, ami ebben az esetben átlag feletti magasságú testtömeg-indexet jelent (25 fölött), növeli az asztma rizikóját a gyerekeknél – efölött pedig egységenként 55%-kal növekszik a kockázat! Erre az eredményre jutott egy nemrég végzett tanulmány, melybe körülbelül 5000 hatéves gyereket vontak be.
Az eddigi tanulmányokkal ellentétben ez a vizsgálat közvetlen, kauzális összefüggést mutat a BMI és az asztma kockázata között, függetlenül egyéb hatásoktól – például a szociális háttér, táplálkozás, mozgásszegény életmód. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a 20. század vége óta világszerte megfigyelhető BMI- emelkedés felelős lehet az asztma gyakoriságának egyidejű emelkedéséért.

Amikor a BMI emelkedik, a zsírszövetek száma növekszik. Régóta ismert tény, hogy a zsírszövetben gyulladások keletkezhetnek, amik a szervezet gyulladási folyamatait felerősíthetik. Ez az asztmában szenvedőknél, akiknél a légutak egyébként is könnyebben begyulladhatnak, a megbetegedést súlyosbíthatja és az asztmás rohamok gyakoribb előfordulását idézheti elő. Ezenkívül a felesleges kilók a páciens légszomját is erősítik, mivel több súly terheli a mellkast, így mechanikailag is nehezebbé válik a légzés. A túlsúlyos, asztmában szenvedő gyerekeknek ezért az orvosok diétát javasolnak – már néhány kiló is sokat számít. A táplálkozási szokások megváltoztatása sporttal egybekötve a legjobb módszer. Az asztmában szenvedő gyerekek számára kiválóan megfelel az úszás.
Azonban a sporttevékenységekkel kapcsolatban vigyázzunk: a jelszó a fokozatosság. Legalább tíz perces bemelegítés során érdemes felkészíteni a szervezetet a terhelésre. Az edzés során terheléses és pihenéses szakaszok váltakozzanak, ahol a pihenés körülbelül dupla annyi ideig tartson. Az allergiás asztmában szenvedő gyerekek esetében mindenképpen kérjük ki az orvos tanácsát a sporttevékenység megkezdése előtt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük