Kezdőlap » Egészséges életmód » Aszpartám: valóban káros az egészségre?

Aszpartám: valóban káros az egészségre?

Az aszpartám széles körben felhasznált édesítőszer. Az üdítőitalok, rágógumik, vagy édesítőszerrel készült édességek egyaránt tartalmazhatnak aszpartámot. Édesítőereje a cukorénak körülbelül 200-szorosa. Ugyan az aszpartám nem kalóriaszegény, az extrém erős édesítő képessége miatt csak kis mennyiségre van szükség az élelmiszerekben található cukor helyettesítésére: a kalóriatartalom ezáltal jelentősen csökken. Az aszpartámot E-951 jelöléssel is feltüntethetik az egyes termékek összetevői között.

Az aszpartám állítólagos káros hatásai miatt sokan kerülik a fogyasztását. Azonban egy 2013-as tanulmány során a kutatók úgy találták, a káros hatás nem bizonyítható egyértelműen. Sem az aszpartám, sem az emésztés során kialakult melléktermékei nem jelentenek egészségügyi rizikót az élelmiszerekben szokásosan előforduló mennyiség elfogyasztása esetén.

Az állatkísérletek, illetve az emberek részvételével végzett vizsgálatok eredményeit kiértékelve a szakértők kizárták, hogy az aszpartámfogyasztás növelné az örökítőanyag károsodásának, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának rizikóját. Ezenkívül arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám nem károsítja az agyat, vagy az idegrendszert, és se felnőtteknél, se gyerekeknél nincs hatással a kognitív funkciókra.

A kutatások során úgy találták, az aszpartám sem a várandós nők, sem a születendő magzat számára nem jelent veszélyt. Fontos azonban, hogy csak a megengedett mennyiségben fogyasszuk az édesítőszert: ugyan a túlzásba vitt aszpartámbevitel káros hatásait egyértelműen még nem sikerült igazolni, fontos az elővigyázatosság: még pontosítani szükséges a kutatási eredményeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük