Kezdőlap » Egészséges életmód » Aszalt gyümölcsök

Aszalt gyümölcsök

A gyümölcsök és zöldségek szárítása, aszalása az egyik legrégebb ideje használt tartósítási eljárás. Régen nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket, hanem a halat, húst is tartósították szárítással. Az aszalt gyümölcsök származási helye a Közel-Kelet: itt a különböző gyümölcsök, például a datolya, és a füge, miután lepotyogtak a fáról, a napsütés és a rendkívüli meleg miatt maguktól aszalódtak. A gyümölcsök aszalásának technikáját azonban máshol is már évszázadok óta ismerik: például Kínában, vagy Görögországban. A szárított gyümölcsök rendkívül egészségesek, mert nagy mennyiségben tartalmaznak fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, és fehérjéket is.

Az aszalt gyümölcsök hosszú ideig eltarthatóak, fogyaszthatjuk őket magukban, használhatjuk sütemények készítéséhez, vagy müzlihez. A diákcsemege például olajos magvakat, és aszalt gyümölcsöket – mazsolát, aszalt barackot, aszalt szilvát – tartalmaz. Az aszalt gyümölcsök a legtöbb szupermarketben, illetve a piacokon is kaphatóak, de magunk is elkészíthetjük őket: sütőben, vagy erre a célra használható, speciális aszalógépek segítségével. Az aszalt gyümölcsöt azáltal tartósítjuk, hogy a folyadéktartalma 20% alá csökken: így a cukor relatív aránya növekszik. A magvakat el kell távolítani aszalás előtt. Az ideális hőmérséklet maximum 70 °C, azonban érdemes meggondolnunk, hogy egyes fontos vitaminok már 42°C fölött károsodhatnak.

Szinte minden gyümölcs aszalható. A készen csomagolt aszalványokat sajnos sokszor tartósítószerekkel, illetve különböző mesterséges anyagokkal kezelik: ez a hosszabb eltarthatóságot, és a szebb szín kialakítását szolgálja.
Az aszalt gyümölcsök – a tévhitek ellenére – fogyókúrázók számára is bátran fogyaszthatóak: a cukortartalmuk nem emeli hirtelen a vércukorszintet, hosszabb ideig tartó jóllakottságérzetet okoz, mint az egyéb édességek. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az aszalt gyümölcsök fogyasztásával több kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, mintha friss gyümölcsöt ennénk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szaunázzunk?

A szaunázás napjaikban hazánkban is egyre elterjedtebb kikapcsolódási forma az egészséges életet követők között. Bármelyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük