Kezdőlap » Egészséges életmód » Ásványi anyagok, nyomelemek fontossága

Ásványi anyagok, nyomelemek fontossága

Ma már mindenki tudja, hogy a vitaminokra milyen nagy szükségünk van, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy az ásványi anyagok nélkül a vitaminok nem tudnak beépülni a szervezetünkbe, és nem tudják kifejteni a hatásukat !
Az ásványi anyagok és a nyomelemek alkotják testünk 5 %-át. Összehangolt működésük szükséges ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A vitaminokkal együtt számos kémiai reakcióban együtt vesznek részt, és erősítik egymás hatását. Ezért tehát ha egyetlen láncszem is hiányzik közülük, a többi sem tudja betölteni a feladatát.
Makró elemeknek azokat az anyagokat nevezzük, amelyekre nagyobb mennyiségben van szükségünk, és testünkben is nagyobb számban vannak jelen. A nyomelemek – ahogy a nevük is mutatja – csak nyomokban találhatók meg, viszont a hiányuk sokféle panaszhoz vezethet.
Az élő szervezetek néhány vitamin előállítására képesek ugyan, de az ásványi anyagok előállítására képtelenek, ezért ezeket kívülről, a táplálkozással kell bevinnünk. Miután bejutnak a szervezetbe, a bélrendszeren keresztül felszívódnak, majd a keringés segítségével jutnak el a sejtekbe és a szövetekbe.
A kalcium a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben. Megtalálható a tejtermékekben, halakban, olajos magvakban. Felelős a csontok és fogak egészségéért, néhány enzim működéséért és szerepe van a szív működésében is.
A foszfor szintén nagy mennyiségben szükséges s szervezet számára. Sokféle folyamatban vesz részt. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, hiánya ritkán fordul elő.
A magnézium a sejtek belsejében és a csontokban található meg. Védi az ideg-, és a keringési rendszert. Nem helyettesíthető más anyagokkal, és mivel a szervezetünk sem tudja előállítani, oda kell figyelni a megfelelő bevitelre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük