Kezdőlap » Egészséges életmód » Ásványi anyagok és nyomelemek az emberi szervezetben

Ásványi anyagok és nyomelemek az emberi szervezetben

Az ásványi anyagok és a nyomelemek alkotják testünk 5 %-át. Összehangolt működésük szükséges ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A vitaminokkal együtt számos kémiai reakcióban együtt vesznek részt, és erősítik egymás hatását. Ezért tehát ha egyetlen láncszem is hiányzik közülük, a többi sem tudja betölteni a feladatát.
A vas legfőbb feladata az oxigén és a szén-dioxid szállítása, de sok más folyamatban is részt vesz. Bizonyos helyzetekben megnövekedhet a vas-szükséglet, mint például terhesség, szoptatás, menstruáció.
A szelén – számos kutatás szerint – az egyik leghatékonyabb gyógyító erejű ásványi anyag. Hatékony antioxidáns, lassítja az öregedést, véd a daganatos betegségektől és a szív- és érrendszeri elváltozásoktól. Egy élelmiszer szeléntartalma attól függ, hogy az adott növény a talajból mennyit tudott felvenni. Sajnos Magyarországon a talaj szeléntartalma nagyon alacsony, ezért feltétlenül szükség van ennek pótlására.
A cink alapvető fontosságú elem. Legfontosabb feladata a vércukor szabályozása, de szüksége van rá az immunrendszernek is. Legnagyobb mennyiségben a húsban, májban, tojásban és a hüvelyesekben fordul elő.
A jód segít a pajzsmirigy-hormonok termelését. Nélkülözhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez, az anyagcsere folyamatokhoz. Felszívódásához szükség van szelénre és A-vitaminra. Megtalálható a tengeri halakban, moszatokban, algákban, tojásban és a tejben.
A réz egy rendkívül sokoldalú nyomelem, rengeteg folyamatban szerepel. Segíti a vas felszívódását, a kalcium hasznosulását, részt vesz a káros oxidációs folyamatok semlegesítésében.
A mangán elengedhetetlen bizonyos enzimek működéséhez, a csont- és porcképzéshez, a vércukor szabályozásához, egyes hormonok termelésében. Csak kis mennyiségben szükséges, hiánya mégis komoly problémákat okoz.
A molibdén segít a fogzománc képzésében, az allergiás tünetek enyhítésében, a sejtek működésében.
A vanádium részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében. Főleg gombákban található meg.
Összességében elmondható, hogy az utóbbi évtizedekben az ásványi anyagok és vitaminok mennyisége jelentősen lecsökkent a táplálékainkban, ezért mindenféleképpen szükséges ezeket kiegészítőkkel pótolni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük