Áramszünet

Ha egy áramvezeték valahol megszakad, az érintett területen kialszanak a fények. A megszakított idegvezetékeknél sem más a helyzet: a kar vagy a láb elzsibbad, ernyedt lesz, érzészavarok jelentkeznek.
Minden európai ember irigységgel, vegyes csodálattal nézi a buddhista szerzeteseket, akik meditálás közben órákon át ülnek lótuszülésben, vagy a japánokat, akik képesek véget nem érő teaszertartásaikat egyhuzamban térdepelve lefolytatni. A nyugati ember lába már régen teljesen elzsibbadt volna. A nélkül is, hogy valaki távol-keleti ülési szokásokat venne fel, megismerkedhet ezzel az érzéssel, ha alvás közben törzse a karján nyugodott hosszabb ideig. Ébredéskor karja érzéketlen, mintha nem is az övé lenne, és ha megfogja, mintha egy kellemetlenül ernyedt, idegen valami lenne. A jelenség oka nem más, mint az idegvezetés átmeneti működészavara az érintett végtagban.
Az idegek olyanok, mint az egy irányú utcák. Az idegingerületet mindig csak egy irányban továbbítják.

Az érzőidegek az ingereket a receptoroktól a gerincvelőn át az agy felé továbbítják, míg a mozgatóidegek a mozgásra vonatkozó parancsokat továbbítják az agytól a gerincvelőn át az izmokig. A két különböző típusú idegben a másiktól függetlenül is károsodhat az impulzusvezetés. Amikor csak a mozgatóideg károsodik, az érzőideg működik, az ember érez hideget vagy meleget, tud tapintani, viszont a megfelelő izmot nem tudja mozgatni. Ilyenkor az izom petyhüdten bénult. Az is megtörténhet, hogy a végtag jól mozog, de az ember nem érez semmit. Ez az elszigetelt érzéketlenség idegrendszeri megbetegedések tünete lehet. Legtöbbször azonban a kar vagy a láb zsibbadásakor mindkét idegrostban átmenetileg megszakad az impulzusátvitel.

Mivel a végtagokban a főbb idegek a csontokhoz közel futnak, könnyen hozzájuk nyomódhatnak; sokszor egészen kis nyomás is elég ahhoz, hogy a vezetés leálljon. Az eredmény az lesz, hogy sem a mozgató-, sem az érzőimpulzusok nem továbbítódnak. Az érintett kar vagy láb elzsibbad, érzéketlenné válik. Ez a kellemetlen érzés többnyire csak rövid ideig tart, mert amint megszűnik a nyomás, az idegek működése helyreáll, és az impulzusok akadály nélkül haladhatnak bennük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük