Kezdőlap » Betegségek » Anorexia: kiknél alakulhat ki, és mik az okai?

Anorexia: kiknél alakulhat ki, és mik az okai?

Az anorexia a nőknél tízszer gyakrabban alakul ki, mint férfiak esetében, tehát a betegség elsősorban a nőket érinti. A társadalmi elvárások és a média által sugallt nőideál egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a lányok, vagy akár felnőtt nők minden áron az óhajtott karcsúságra törekszenek. A kutatások azt mutatták, hogy a 14 és 35 év közötti nők 0,4-1,5 százaléka küszködik evési zavarokkal. A kóros soványság már a kisebb gyerekeknél is kialakulhat, de a legtöbbször a serdülőkor első éveiben kezdődik. Az evészavar a 14 évesek körében a leggyakoribb. A fiatalkor későbbi szakaszában lévő lányoknál az anorexia a harmadik leggyakrabban előforduló súlyos betegség. Noha a nőknél jóval gyakrabban alakul ki az evészavar, az anorexia nervosa egyre többször érint férfiakat, fiatal fiúkat is.
Bizonyos foglalkozások esetén is nagyobb az esélye az evészavarok előfordulásának. Azok a sportolók, akiknél az esztétikai szempont is nagy fontosságú (balett, tánc, gimnasztika), gyakran szenvednek anorexiában vagy más táplálkozási zavarban. A bokszolóknál vagy ketrecharcosoknál, akiknél a súlycsoport fontos szerepet játszik, szintén magasabb a betegség kialakulásának rizikója.
Az anorexia, a kóros soványság kialakulásában valószínűleg több faktor is fontos szerepet játszik, melyek egymást kölcsönösen befolyásolják. Az öröklött hajlamok, a pszichikus beállítottság és a társadalmi hatások egyaránt fontos szerepet játszanak a betegség létrejötténél. Az anorexia kialakulásának feltétele a fogékonyság a táplálkozás zavaraira, ez lehet öröklött, de egyéb biológiai hatások és bizonyos élettapasztalatok is kialakíthatják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük