Kezdőlap » Betegségek » Anorexia és a vele járó tünetek

Anorexia és a vele járó tünetek

Az anorexia gyakran nem az étvágytalanság velejárója, hanem sokkal inkább azért alakul ki, mert az egyén függ az ételtől, annyira sokat gondol rá, hogy megvonja magától. Az ételtől való függés csupán egy kifejezés módja a betegségnek, a betegség hátterében ettől sokkal több minden van. Azzal hogy megvonja magától az ételt a beteg, csupán azt fejezi ki önmaga számára, hogy élete felett átvette az irányítást. A beteg gyakran alacsony és rendkívül vékony, és folyamatos rettegésben él attól, hogy ő kövér, vagyis függ az ételtől.

Leginkább a nőket érinti ez a betegség, habár egyre inkább kezd terjedni a férfiak körében is. A különböző kulturális háttérrel rendelkezők között nagy az eltérés a megbetegedők számában. Ugyanis úgy gondolják, a színes bőrű nők nagyobb védettséget élveznek, mivel ők elfogadóbbak a testméretekkel kapcsolatban. De gyakorlatilag, a modern kori stresszt egy kultúra sem kerülheti el, ezért jönnek létre táplálkozási rendellenességek. Az orvosok értetlenül állnak a kérdéssel szemben, hogy miért is alakul ki az anorexia.

A betegséget kiváltó okok fakadhatnak a társadalmi elvárásokból. A tökéletességre való törekedésben, a beteg nem veszi észre a korlátait. A stressz, mely eredhet traumatikus eseményekből vagy betegségből szintén anorexiához vezethet. Természetesen egyféle genetikai háttér is szükséges, ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. Általában az anorexiában szenvedő beteg mindent elkövet, hogy harcoljon a kövérsége ellen, tablettákkal, túlhajszolással, önkínzással. Az anorexia társulhat a depresszió mellé, illetve megjelenhet egy időben a szorongással együtt, kiválthatja kábítószer, vagy egyéb tudatmódosító szerek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük