Kezdőlap » Fogyókúra » Anabolizmus és katabolizmus

Anabolizmus és katabolizmus

A metabolizmus, más néven az anyagcsere folyamatai két csoportba oszthatóak. A katabolizmus által a szervezetünk energiát nyer a sejtekből, az anabolizmus energiát igényel, és arra szolgál, hogy a testünk szöveteit építse.
Az anabolizmus elsősorban a növekedési időszakban intenzív, tehát a gyerekeknél és fiataloknál. Azonban később, az izomépítés szempontjából is fontos. Ahhoz, hogy új sejtszintű struktúrákat hozzon létre, a szervezet a szükséges energiát a magunkhoz vett táplálékból nyeri, vagy a szervezet energiaraktáraiból – például a zsírszövet lebontásával.
A katabolizmus folyamata ezzel szemben akkor jelentkezik, amikor a szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz. Aki túl keveset eszik, nullkalóriás diétát folytat, vagy böjtöl, a szervezetében több katabolikus, mint anabolikus folyamat játszódik le. Így a szervezet a saját sejtjeiből nyeri az energiát, azáltal, hogy leépíti a fehérjéket – az izomszövetet -, és a zsírokat. Mivel az izomszövethez könnyebben hozzáfér, a nullkalóriás fogyókúra, böjtölés esetén például jóval több izmot, mint zsírt vesztünk.
Ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy éheznünk kell, ha fogyni szeretnénk. Egyrészt a szervezetünk nem jut hozzá a létfontosságú tápanyagokhoz, másrészt az anyagcsere tartósan alacsony kalóriabevitel (például 1200 kcal/nap alatt) esetén takarékosabb üzemmódba kapcsolhat, ez az úgynevezett éhezési anyagcsere. Ez az átállás azt eredményezi, hogy amint újra normál módon kezdünk táplálkozni, a jo-jo effektus jelentkezik: visszaszedjük a leadott kilókat, akár többet is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy napos diéta: szabaduljunk meg a plusz kilóktól könnyedén, lemondások nélkül

A hetekig tartó, lemondásokkal járó diéták sokak számára megterhelőek, ezért inkább meg sem próbálják leadni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük