Kezdőlap » Látnivalók » Amszterdam látnivalói

Amszterdam látnivalói

„A tengeri sós levegő átható illata, a tengeri sirályok éles északi sikoltása, heringszag, a magas és keskeny oromfalas téglaépületek, zsalugátereik, ereszcsatornáik és ablakpárkányaik sokszínű mozaikjával – mindezek együtt adják meg ennek a tájnak a maga mereven hősies jellegét.” Nicholas Freeling, híres holland író jellemezte így szeretett városát, Amszterdamot, méghozzá igen találóan.

Velencéhez és Szentpétervárhoz hasonlóan Amszterdam is a vizek városa, több mint kilencven szigeten helyezkedik el.

De Waag

A De Waag városkapuként épült a tizenötödik században, később, a tizenhetedik században városi mérleggé alakították. A felsőbb szinteken több kézműves céh, manufaktúra üzlete helyezkedett el, ezek helyét ma is láthatjuk.

A tető alatt régen az orvosok anatómiai színházat alapítottak, ez teljes egészében, mai napig fennmaradt (természetesen ma már nem használják). Rengeteg nyilvános boncolást tartottak itt, melyet Rembrandt is megörökített „Dr. Tulp anatómiájához” című festményén.

Grachtgyűrű

Ez a körút beépített csatornákból áll, és ez Amszterdam egyik főlátványossága, mely évente több százezer turistát vonz a városba. Ezen a körülbelül nyolc négyzetkilométeres területen százhatvan gracht és hatszáz híd található meg.

Ezt a városrészt a tizenhetedik század elején építették, ötletes térbeli elrendezéssel, és az sem mellékes, hogy ez a terület be is van fásítva. A csatornákat bűnözök, csavargók ásták ki (velük ásatták ki). A vízi utak mentén kereskedők új, pompás lakóházai és raktárai épültek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük