Kezdőlap » Betegségek » Amit minden nőnek tudnia kell a rákról

Amit minden nőnek tudnia kell a rákról

Elizabeth Comen, MD onkológus, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center orvosa New Yorkban, több ezer rákos nőt kezelt. Itt ő osztja meg a legfontosabb tudnivalókat az egészséged érdekében.

Van erőd! Használd!
Mindannyian félünk a ráktól, de a legfontosabb tudnunk, hogy tehetetlenek a harcban. Jelentősen csökkentheted a kockázatot az egészséges testsúly tartásával, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával, mellőzd az állati zsírokat, és ügyelj a fényvédelemre. Továbbá ne használj szoláriumot, kerüld a védekezés nélküli szexuális együttlétet, és a dohányzást. Ha az emberek leraknák a cigarettát, 30%-kal csökkennének a rákos halálesetek.

Értsd meg, hogy a természetes nem azt jelenti, hogy egészséges!
Ijesztő, hogy az emberek milyen készítményeket vásárolnak, hogy csökkentsék a rák kockázatát. Légy óvatos velük. Egyik sem jóváhagyott, bevizsgált termék, néhány esetben akár pont az ellenkező hatást éred el velük. Mindig tájékoztasd az orvosod, milyen gyógyszereket szedsz, beleértve az étrend-kiegészítőket és a vitaminokat.

Ne böngészd a tüneteket!
Ha azt észleled, hogy valami más, ijesztő, vagy új tüneted jelentkezik, ne menj fel az internetre, ne próbáld meg saját magad diagnosztizálni! Inkább keresd fel az orvosodat, ők jobbak ebben. Ezért járnak évekig iskolába.

Vállald a felelősséget az egészségedért!
Annak ellenére, hogy a rákos megbetegedések 77%-át 55 év felettieknél diagnosztizálják, a fiatal nők is veszélyben vannak. Ismerd meg a tested és a családi kórtörténeted. Vizsgáld meg havonta egyszer a melleidet, 40 éves kor felett pedig évente járj mammográfiára. Ha előfordult a családban emlőrák, akkor lehet, hogy korábban el kell kezdeni a vizsgálatokat. Konzultálj az orvosoddal.
Ellenőrizd a bőrödet is évente, és figyelj az anyajegyeidre! Bármilyen elváltozást észlelsz, fordulj orvoshoz.
Minden évben csináltass nőgyógyászati rákszűrést. A HPV méhnyakrákot és szájrákot is okozhat.

Találj egy orvost, akit szeretsz!
Járj el rendszeresen a szűrővizsgálatokra –háziorvoshoz és nőgyógyászhoz is. Ha valami szokatlant észlelsz, ne várj, menj orvoshoz. Ne hagyd ki a fogorvost sem! Ha nem teljesen bízol az orvosodban, keress fel egy másikat.

Nézz szembe a félelmeiddel!
Sokszor előfordul, hogy valaki figyelmen kívül hagy egy csomót, mert fél megtudni, mi is az valójában, és mire orvoshoz kerül, már sokkal komolyabb a helyzet, mint akkor lett volna, ha azonnal kezelik. A korai felismerés megmentheti az életedet! Ne hagyd, hogy a félelem megbénítson!

Van remény!
Az elmúlt évtizedekben csökkent a rákos halálozás aránya, köszönhetően az orvostudomány fejlődésének. Az orvostudomány nagyon közel került a rák gyógyításához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük