Kezdőlap » Nyaralás » Amit egy turista nem lát a Szent Földön

Amit egy turista nem lát a Szent Földön

A magyarok körében még nem igazán elterjedt utazási cél Izrael. Bár néhány utazási iroda szervez Szent Földi körutakat, de itt elsősorban a keresztény helyeket keresik fel, és nem látnak bele Izrael néhány jellegzetes életformájába.
A kibuc sajátos izraeli életforma. Nincs sok köze a zsidó valláshoz, de annál több az első bevándorlókhoz, és egyfajta szocializmus képhez. A kiindulópont feledésbe merült,a szerepe és a funkciója is átalakult, de a kezdet felidézése nélkül érthetetlen a kibuc fogalmának tartalma.

Az első és második bevándorlók, akik többségében orosz származásúak voltak, hozták magukkal a kibontakozó szocialista eszméket. Az egyenlőséget, az egymás sorsáért érzett felelősséget és a kollektivizmust összekötötték a helyi adottságokkal.

Hozzátartozik az igazsághoz,hogy egyedül senki nem boldogult volna, a föld nem volt még megművelhető. A létfenntartás kollektív erőfeszítést és és egyenlő elosztást tett szükségessé, és még így is csak a létminimumra futotta.
Évekig sátrakban laktak,nem telt többre a betevő falatnál, amit támogatásként kaptak,hiszen a narancsligetnek először meg kellett nőnie
A kezdeti nehézségeknek ma már nyoma sincs. De hogyan is élnek ezek az emberek.
Reggel az egyforma , de saját ízlés szerint berendezett,díszített egyforma otthonukból a klub feletti közös étterembe mennek.Mindenki azt, és annyit eszik amennyit akar. Ugyan ez a helyzet délben és este is, de ha napközben bárki megéhezik, mindig talál a tálakban ennivalót.

Ezután mindenki a számára kijelölt munkára megy: földekre, tehenészetbe, a városba beszerzésre vagy tárgyalásra, esetleg a saját orvosi rendelője üzemeltetésére.

“Mi hajtja az embereket,hogy fizetés nélkül dolgoznak?”
Szeretik a kollektívát, amit tudnak megtesznek érte képességeik, ismereteik és koruk szerint.
Az aki munkaképtelenné válik és esetleg beteg, az a betegszobába kerül, van öregek otthona és van húsz alkalmazott akik a hiányzó munkaerőt pótolják.Ők fizetést kapnak, de egy év után tagok is lehetnek, ha munkához való hozzáállásuk, magatartásuk megfelel.

Nincs külön háztartás, gyakorlatilag minden, még a mosás is kollektíven zajlik. Minden tag évente egyhavi átlagkeresetet kap amit saját céljaira (ruházkodásra,bútorra,egyebekre) tud használni.
Gyakorlatilag ezek a mai modern kibucok mindennel fel vannak szerelve medencétől kezdve játszóparkig. Van akinek ez az életforma tökéletesen megfelel, hiszen a munkán kívül semmire sincs gondja, de manapság egyre több fiatal hagyja el a kibucokat, így a tagság kezd kiöregedni és nem túl nagy a tolongás. A “bérmunkás” pedig valahogy nem illik bele ebbe a kollektív világképbe.
Ezért kezdik megreformálni a kibucokat,ha valaki egyetemre akar menni, a kibuc fizet,azzal a feltétellel, hogy tag marad,ha a tudását máshol akarja kamatoztatni arra is van lehetőség.
Ma már nem csak mezőgazdasággal foglalkoznak, hanem ipari termeléssel is, főleg a könnyűipar és élelmiszer iparterületén.Nagyon jól felszerelt üzemeik vannak.
A kérdést a jövő dönti el,hogy mi lesz a sorsa ezeknek a kollektíváknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük