Kezdőlap » Étel » Amit eddig nem tudtál a befőttes üvegekről

Amit eddig nem tudtál a befőttes üvegekről

Minden bizonnyal volt már a kezedben befőttes üveg, aminek fém teteje van. A hagyományos üvegek többféle célra használhatók, tehetünk el bennük mézet, tartósíthatunk savanyúságokat, gyümölcsöket, lekvárokat, egyéb szószokat, vagy akár gyümölcslevest is.

A jelenlegi szabvány méretek térfogata a következő: 220 ml, 370 ml, 580 ml, 720 ml, 1700 ml, 4250 ml. Ezek a hagyományos, henger formájú üvegek. Kaphatók még különféle formaüvegek, hatszögletű (280 ml és 385 ml térfogattal), négyzet formájú alapterülettel (250 ml-es), illetve 180 ml térfogattal kis ivóleves üveg, és a legkisebb 40 ml-es henger alakú üvegcse. Mindegyik olyan üvegből készül, amely bírja a hőkezelést, dunsztolást, és bátran tölthetünk beléjük forró leveket, nem fognak elpattanni.

A befőttes üvegek tetővel, úgynevezett fém lapkával záródnak. A Crown Closures gyártja a Twist Open, azaz TO típusú lapkákat, amelyek több szempontból is előnyösek. A töltés utáni záráskor egy laza mozdulattal kell csak az üveg szájára ráfordítani a lapkát, nem kell erősen meghúzni. A biztos, légmentes zárást a lapkában belül, körben futó szilikon-gyűrű adja, amely a hő hatására megduzzad. Az üveget nem szabad teljesen teletölteni, hagyni kell legalább két ujjnyi helyet a szája alatt, hogy a forró tartalomból képződő és párolgó gőz elvégezze a dolgát, azaz a lapka szilikon gyűrűjének tágulását elősegítse. Az üvegben vákuum keletkezik, és légmentesen záródik. A nyitás ugyanolyan egyszerű, mint a zárás, és a lapkák többször is felhasználhatók.

Fontos tudnivaló, hogy az áruházakban kapható különböző termékek üvegei általában az adott termékhez készülnek, a gyártók a saját márkájukhoz az üveg formáját és űrtartalmát is levédetik, kereskedelmi forgalomba üres üveg nem kerülhet. Így arra nem minden esetben van lehetőség, hogy egy bizonyos termékkel megtöltve vásárolt üveget üresen újra használhassunk, ha például a teteje elhasználódik, és pótolni kellene. Az üvegek szájméretétől függ ugyanis a lapka mérete, a termékgyártók szánt szándékkal használnak a szabványtól eltérő méreteket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk tejfölös csirkepaprikást?

A tejfölös csirkepaprikás elkészítési ideje 50 perc így akár munkából hazaérve is készíthetjük, amíg fől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük