Kezdőlap » Növények » Amit az Argánfáról tudni lehet

Amit az Argánfáról tudni lehet

A S z a p o t a f a f é l é k családjába tartozik. Dél – nyugat – Marokkóban őshonos vadon élő fa, közel nyolc méterre megnövő tüskés fa. Gyökerei erősek, ezzel kapaszkodik a talajba, éppen ezért fontos ökológiai szerepet tölt be.
Már a tizedik században említést tesznek a fa ritka és értékes olajának a tápanyagtartalmáról. Virágai kétlakiak, levelei bőrneműek. Bogyós termése zöld vagy zöldessárga, olajbogyó méretű húsos, közepében kemény mag található. Ez az a r g á n d i ó , a diót feltörik és a benne lévő magvakat megpörkölik, majd zúzzák, hogy így kinyerjék a sárgás színű olajat. Az így nyert olajat hidege vagy melegen használják. A fennmaradó olajpogácsát állateledelként használják. Szívesen fogyasztják az kecskék , a fa élőhelyét benépesítve.

Jótékony hatással van az olaja a vérnyomásra, koleszterin csökkentő, a magas vércukor csökkentésére is hatásos. Reumás betegségeknél, ízületi gyulladásoknál is alkalmazzák. A bőr külsejére pattanásoknál, bárányhimlőnél a felülfertőzés elkerülésére igen hatásos. A bőr kiszáradását, öregedését gátolja, de a haj ápolásban is kedvező hatású. Már régen is a szultánoknak , kalifáknak ajándékként vitték. Napjainkban is a kozmetikai ipar használja.

Étkezési célra is lehet alkalmazni, például saláta önteteknél.
A s z a p o n i n o k az olajpogácsában találhatók , amit gyulladásgátlásra, testhőmérséklet csökkentésére, valamint fájdalom csillapításra használnak.
Alkalmazása belsőleg reuma, ízületi fájdalmak, magas koleszterinszint esetén két evőkanál olaj reggel, éhgyomorra.
Külsőleg pattanás, bárányhimlő kiütésekre, naponta egyszer bekenni a felületet, este, lefekvés előtt.
Figyelem ! Az a r g á n o l a j fényérzékenységet vált ki, ezért a kezelés alatt, főleg ha külsőleg történik , a napfény kerülendő !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük