Kezdőlap » Betegségek » Amit a pajzsmirigy alulműködéséről tudni kell

Amit a pajzsmirigy alulműködéséről tudni kell

Hazánk azon területek közé tartozik, ahol közepesen jódhiányos állapot uralkodik, és ez a probléma a pajzsmirigy betegségek kialakulásának a kockázatát magában hordozza. A pajzsmirigy esetében beszélhetünk alul- illetve túlműködési zavarról.

A pajzsmirigy a gége előtt elhelyezkedő, pillangó alakú belső elválasztású mirigy, mely kétféle hormont termel, az egyik a tiroxin (T4), a másik pedig a trijód-tironin (T3).
Akkor beszélhetünk a pajzsmirigy alul működéséről, ha ez a szerv túl kevés hormont termel, vagy egyáltalán nem is működik. A pajzsmirigy által termelt hormon fontos a szervezet számára, ugyanis az anyagcsere folyamatokat lassítja a hiánya, és jelentős mértékben csökkenti a teljesítőképességet.

Az alul működésnek számos oka lehet, egyik ilyen probléma a szerv krónikus gyulladása. Ez egy autoimmun betegség, mely esetben a szervezet ellenanyagot termel a saját pajzsmirigyszövetével szemben, máig ismeretlen ok miatt. Kezelés következményeként, ideértve a korábbi orvosi beavatkozások, illetve pajzsmirigy túlműködés kezelésének következtében kialakult probléma miatt is kialakulhat alulműködés. A hormontartalmú gyógyszerek rendszeres és tartós alkalmazása is megzavarhatja a szerv működését. Az okok közé sorolható továbbá a hipofízis, azaz az agyalapi mirigy túl kevés, a pajzsmirigyet stimuláló hormonjának, azaz a TSH-nak a termelése, mely esetben a pajzsmirigy nem kap utasítást arra, hogy hormont termeljen. A pajzsmirigy alulműködés terhesség idején is kialakulhat.
Eme betegség elég sokszínű tüneteket produkál, legjellegzetesebbek az étvágycsökkenés és mindemellett a testsúly gyarapodása, száraz és hűvös bőr, rekedt és mély hang, menstruációs zavarok Tünetek továbbá a fáradékonyság, székrekedés, pánikbetegség és depresszióra való erős hajlam, illetve romlik a teljesítő-és koncentrációképesség.

Vizsgálatok során könnyen kimutatható a pajzsmirigy betegsége, az első számú vizsgálat a vérvizsgálat. Ebben az esetben a vérben található pajzsmirigyhormon száma alacsony. Szükség lehet továbbá nyaki ultrahang vizsgálatra, szcintigráfiai vizsgálatra radioaktív anyag segítségével, és szövettani vizsgálatra.

Gyógyszerrel hatékonyan kezelhető és gyógyítható a betegség, jól beállított gyógyszeres kezelés esetén teljes értékű életet élhet a beteg, és a nők gyermeket is vállalhatnak. A megfelelő gyógyszerbeállítás után évente egyszer kontrollvizsgálatra kell menni, szükség esetén a gyógyszeradagot csökkenteni vagy emelni kell.

Amennyiben bárki a pajzsmirigy alulműködésének tüneteit tapasztalja magán, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hogy az időbeni kezelést minél hamarabb el lehessen kezdeni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük