Kezdőlap » Divat és szépség » Aminosavak: segíthetnek meggátolni a bőr öregedését?

Aminosavak: segíthetnek meggátolni a bőr öregedését?

Az aminosavak fiatalító hatással vannak a bőrünkre. Ha az étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza őket – elsősorban kreatint, és glutamint -, azzal meggátolhatjuk a bőr idő előtti öregedését.

A szervezetünknek húszféle aminosavra van szüksége. Ezek két csoportra oszthatók: kilenc aminosavat a testünk maga is képes előállítani, a többi tizenegy úgynevezett esszenciális aminosav, melyet a táplálkozással kell bevinnünk. A kreatin például a felnőtteknél elegendő mennyiségben termelődik a szervezetben. Az aminosav fontos szerepet játszik az energia-anyagcsere folyamataiban, így többek között a bőr sejtmegújulásáért is felelős. A kreatin a kötőszövetben található kollagén, és elasztinrostok épülésében is részt vesz. Az életkor növekedésével a szervezetünk egyre kevesebb kreatint képes előállítani, így a bőr rugalmassága csökken, ami ráncképződéshez vezet. A megfelelő táplálkozással kiegyensúlyozhatjuk a hiányt. A hal, és a vörös hús különösen gazdag kreatinban.

A glutamin is fontos szerepet játszik a bőr fiatalságának megőrzésében: az aminosab a sav-bázis háztartás szabályozásáért felelős. Amennyiben a glutaminszint alacsony, a szervezetünk az izomszövetet alakítja át felhasználható energiává, illetve glutaminná. A csökkenő izomtömeg is felelős lehet azért, hogy a bőr elveszti feszességét, rugalmasságát. Magas glutamintartalmú élelmiszerek például a búza, tönkölybúza, szójabab, földimogyoró.

Fontos azonban az aminosavak egészséges egyensúlya a táplálkozásunkban: a szervezetünknek mind a 11 esszenciális aminosavhoz hozzá kell jutnia. Nem építhetjük tehát kizárólag a felsorolt tápanyagokra a fehérjebevitelünket: a legjobb, amit tehetünk, hogy növeljük az arányukat étrendünkben. Bizonyos aminosavak hiánya esetén ugyanis a többi aminosav funkciói is korlátozódnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljuk a bőrünket?

A bőrápolás a megfelelő higiénia része, mindennapos tevékenységünkké kell, hogy váljon. A mindennapos tisztálkodás mellett, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük