Kezdőlap » Fogyókúra » Amikor a túlsúly lelki eredetű

Amikor a túlsúly lelki eredetű

Azt, hogy mennyit eszünk, inkább az agyunk, mint a gyomrunk dönti el. Feszült, stresszes helyzetben gyakrabban nyúlunk a hűtőszekrénybe, bánat esetén is vigasztalást jelent a kedvenc ételünk. A túlsúllyal küszködő emberek egy része ugyanúgy reagál az ételre, mint a drogfüggők a a függőséget okozó kábítószerre.
Már a gyermekkorban is a csokoládé segít a leggyorsabban, hogy túltegyük magunkat a testi vagy lelki sérüléseken. Később már a szerelmi bánat, munkahelyi stressz vagy családi problémák esetén is gyakran folyamodunk ehhez a módszerhez. Azonban, aki újra és újra étellel próbálja csillapítani a rosszkedvét, nagy eséllyel alakul ki nála túlsúly, vagy elhízás.
A “bánatevés” kialakulása nagyban függ a gyermekkorban tanult mintáktól. Ha a szülő a gyermeke egyéb igényeit – az éhség és szomjúság mellett – evéssel próbálja csillapítani, illetve jutalomként vagy a gyermek megnyugtatására használja az ételt, nagyobb a veszélye, hogy a gyerek felnőttként is hasonló eszközökhöz folyamodik. És mivel a jó közérzetet könnyebb az édes, ropogós, zsírdús finomságokkal helyreállítani, a felesleges kilók hamar kialakulnak.
A túlsúly az indokoltnál magasabb kalóriabevitel és a túl kevés mozgás következtében keletkezik. Egy kevés testmozgás, és önmegtartóztatás az evés során már sokat javít a problémán. Azonban ez nem ilyen egyszerű – állítják a táplálkozástudományi szakértők. Hogy mennyit eszünk, és hogy hat a szervezetünkre, sok faktortól függ: éhség, étvágy, génállomány, életkörülmények, hormonok, anyagcsere és a psziché. Aki stresszhelyzetben van, étkezési szokásai megváltoznak. Súlyos stressz esetén sokaknál összeszorul a gyomor, és egy falatot sem tudnak magukhoz venni, azonban vannak, akik pszichikus megterhelés alatt szinte folyamatosan ennének. A stresszevőknél az evési magatartás kontrollja a feszültség hatására csökken, és ez spontán evésrohamokhoz is vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogyókúra két fő alapelve

Sokan tűzik ki célnak, hogy leadjanak néhány kilót: ahhoz, hogy ezt elérjék, több módszer is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük