Kezdőlap » Internet » Amerikai internetezés

Amerikai internetezés

A nyugat-európai gyakorlattól eltérő módon szabályozó amerikai-modell nagy jelentőséggel bír, hiszen az internetet valójában az Egyesült Államok hozta létre, fejlődésére nagy hatással volt, valamint a szabályozások is jelentős mértékben befolyásolják a világháló működését a mai napig. Az Amerikában működő Legfelsőbb Bíróság valójában mindig a szólásszabadságot védte, még az igen szélsőséges ügyekben is, mint például a feketék ablaka alatt égetett Ku-Klux-Kán keresztek esetében is. A Ku Klux Klan több korábbi, illetve jelenleg is működő, titkosan szerveződő társaság neve, melyek az Egyesült Államok területén működnek. Sok ezer ártatlan embert félemlítettek, korbácsoltak és öltek meg bőrszínük, hitük, meggyőződésük miatt.

Az amerikai gyakorlatban a médiát külön szabályozás jellemzi, illetve különböző mértékű védelemben részesítik a médiumokat – legkevesebb védelmet meglepő módon a televízió kap, szemben az írott sajtóval, ami a legnagyobb védelemben részesül. Gondoljunk csak a New York Times-ra, a Washington Post-ra, a Time-ra, a Chicago Tribune-re. Ez a besorolás a magánszférába való behatolás mértéke alapján született meg.

Nem rég napvilágra jött hírek szerint az Egyesült Államok bejelentette, hogy nem kívánja tovább gyakorolni az internet feletti”hatalmát”, ezért lemondana a kontroll egy részéről. A tervek szerint az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának – mely jelenleg gyakorolja központi regisztrációs hatáskörét és jogköreit -, kezéből egy nemzetközi szervezethez helyezik majd át ezeket a jogokat és feladatköröket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük