Kezdőlap » Növények » Amarillisz

Amarillisz

Egzotikus szépségű szobanövény, amely télen virágzik. Megfelelő gondozás mellett évekig különleges dísze lehet otthonunknak. Nagy, színes virágai exkluzív megjelenést kölcsönöznek neki, de ennek ellenére nem túl igényes, és könnyen virágoztathatjuk. Hippeastrum néven is ismerhetjük, amely egy görög eredetű szó, és jelentése magyarul lovagcsillag. Lényegében ez is a különleges szépségű virágára utal.

Különlegessége még az óriási hagymája. Egyedülálló a növény gyors növekedése is. Ültetés után, alig két hónap elteltével megjelennek az első virágok, a szára pedig akár a hetven centimétert is elérheti.

A hagymákat március végén ültessük el, jó minőségű földbe. Ha előrelátóak szeretnénk lenni, akkor érdemes agyagedénybe ültetni, mert az sokkal jobban megtartja a nehéz növény súlyát. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy szorgalmasan öntözzük, és melegen tartsuk a növényt. Amikor elindul a szárnövekedés, helyezzük világosabb helyre, mindig tartsuk nedvesen a földjét, és rövid időn belül már meg is csodálhatjuk az első virágokat, amelyekben egészen tavaszig gyönyörködhetünk.

Érdekessége, hogy a fény felé kúszik, ezért ha egyenes szárú növényt szeretnénk, akkor pár naponta forgassuk meg a cserepet, különben elferdül.
A növekedési és virágzási időszakban nem túl vízigényes. Elég, ha hetente egyszer locsoljuk. A locsolások között hagyjunk annyi időt, hogy kicsit kiszáradjon a földje, majd csak annyi vizet adjunk neki, hogy éppen csak nedves legyen. Újravirágoztatás előtt mindenképpen várjuk meg, amíg elszáradnak a virágai. A pihentetési időszakban három hónapon keresztül sötét, hűvös helyen tartsuk, vizet se adjunk neki. Amikor letelt ez az időszak, akkor ismét beállíthatjuk a szobai környezetébe, és fokozatosan visszaállíthatjuk az eredeti állapotába, miután megjelennek az első bimbók rajta. Azaz ismét világos helyre állíthatjuk, öntözhetjük, és gyönyörködhetünk a virágaiban.

Nagyon fontos tudnivaló a növényről, hogy mérgező. A hagymája, a virága és a levelei, vagyis az egész növény. Enyhébb esetben gyomor- és bélgyulladásos tüneteket okozhat, súlyosabb esetben viszont akár légzésbénulást is. Kisgyermekes családokban elővigyázatosságot követel a tartása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük