Kezdőlap » Egészséges életmód » Alvási szokásaink: miben különböznek, illetve mikor számítanak egészségesnek?

Alvási szokásaink: miben különböznek, illetve mikor számítanak egészségesnek?

Az alváskutatók szerint a nők másképp alszanak, mint a férfiak. A szebbik nem esetében tovább tart az elalvás, gyakrabban ébrednek fel éjszakánként, és az alvászavarok is gyakoribbak. A különbség okai a női nemi hormonok: a hormonváltozások, illetve a havi ciklus is befolyásolja az alvás minőségét. Azoknál a nőknél, akik a párjukkal osztják meg a hálószobát, a mély alvási szakasz általában kevésbé pihentető, mint az egyedül alvó hölgyeknél. A férfiaknál ez fordítva van: párjukkal az oldalukon jobban alszanak, mint egyedül.

A férfiakkal összehasonlítva a nők átlagosan egy órával tovább alszanak. A hormontermelődés álmunkban rendkívül aktív. A szépítő alvás fogalmának is megvan a létjogosultsága: kizárólag álmunkban termelődnek a növekedési hormonok, amelyek a problémás területeken – fenéken, felső combon, csípőn – található zsírpárnák leépítésében is szerepet játszanak. Ezekből nyer energiát a szervezetünk többek közt a bőr regenerálásához. Tartós kialvatlanság esetén a növekedési hormonok szintje alacsony, a bőr vékonyabbá válik, és ráncok képződhetnek.

Az alvás akkor a legnyugodtabb, ha a hálószoba teljesen sötét, és zajoktól mentes. A megszokott zajok kivételt jelentenek. Az időnkénti felébredés nem jelent problémát. Az alvásszükséglet egyénileg különböző: optimális alvási idő nincs, de a legtöbb ember számára a 7 óra megfelelő viszonyítási érték lehet. Az alvás minősége azonban nagyobb jelentőségű, mint az időtartama.

A túl kevés alvás beteggé tesz: ez férfiakra, és nőkre egyaránt érvényes. Aki hosszabb időn keresztül 7 óránál jóval kevesebbet alszik, fogékonyabb a fertőző, vírusos megbetegedésekre. Ezenkívül az alváshiány növeli a magas vérnyomás, és a diabétesz rizikóját. Aki gondoskodik a megfelelő időtartamú, nyugodt éjszakai pihenésről, nemcsak a szépségének, hanem egészségének is jót tesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük