Kezdőlap » Családi élet » Aludjon-e a gyerek a barátoknál?

Aludjon-e a gyerek a barátoknál?

Sokan küzdenek azon nehézséggel, mely szerint problémát okoz más gyermekének éjszakára való vendégül látása. Ebből kifolyólag sajátjukat sem engedik másokhoz mert akkor az illem úgy kívánja, hogy fogadják a vendég gyereket. A gondot többnyire az okozza, hogy kényelmetlenséggel jár éjszakára egy “idegen” gyerek jelenléte a családban, hiszen ebben az esetben bizonyos mértékig az intim szféránkat kell megosztani vele. Ez a kis lakásban élőket még jobban frusztrálhatja mert úgy érezhetik, még álmukban is disztingválniuk kell. Azonban gondoljunk csak bele! A szülők gyermekkorában is volt “ottalvós buli” amikor – főleg iskolai szünetekben – keresztbe-kasul aludtak a gyerekek egymásnál, és milyen buli volt. Pedig bizonyára az ő szüleik is időnként kompromisszumot kötöttek azokon az estéken, nekik is áldozatokkal jártak ezek az éjszakák.

A barátoknál töltött éjszakák csapatépítőek, a gyerekek összekovácsolódnak, és talán ezekből a kapcsolatokból életreszóló barátságok szövődnek. Ha egy lelkileg egészséges, közösségi életet élő, barátokat magáénak tudó, empatikus felnőttet szeretnénk gyermekünkből nevelni akkor mindenképp arra kell törekedni, hogy gyermekünk ne maradjon ki azokból a programokból melyek által e fejlődés útját járhatja. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy “trónörököseink” előbb-utóbb kamaszok lesznek, a lányoknak barátjuk, a fiúknak barátnőjük lesz ami értelemszerűen azt is maga után vonja, hogy párkapcsolatukat a kézenfogásról magasabb szintre akarják emelni amelyhez a színhelyet a szülőknek javasolt biztosítani. Ilyen esetekben szokták a szülők azt mondani, hogy “Inkább itthon mint egy kapualjban.”, és igazuk van. Tehát egy rugalmas szülőnek be kell látnia, hogy mindenképp eljön az az idő amikor meg kell osztania családi fészkét más gyermekével is, nincs menekvés.

De ha már ez a szülők sorsa akkor miért várnának ilyen sokáig? Azok a gyermekek akiknek sosem engedték, hogy kis barátaik náluk aludjanak nagy valószínűséggel a párkapcsolatukat is nehezen fogják bemutatni a szülőknek, hazavinni pedig még később. Minden szülő szeretné kamasz gyermekének ezen időszakában is a fél szemét élete értelmén tartani, azonban a tiltó szülőknek sokkal nehezebb dolguk lesz. Arról már nem is beszélve, hogy igen sok feszültséget okozhat a szülők és gyerekek között a másoknál való alvás, illetve a másik náluk való alvásának tiltása. Mindezek megelőzésében nagy szerepet játszhat ha időben hozzászokunk mi is és gyermekeink is ehhez a “vándorló” élethez, így esélyt adva nekik arra, hogy az emberi kapcsolataikban kiteljesedhessenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük