Kezdőlap » Betegségek » ALS- Ice Bucket Challenge, de mi is ez?

ALS- Ice Bucket Challenge, de mi is ez?

ALS- Amiotrófiás laterálszklerózis. Ez a betegség akaratosan mozgatható izmokat beidegződő agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó betegség, ami később megtámadja az légzőszerveket és végül a beteg teljesen elveszti járóképességét.

Tünetei a kéz ügyetlensége, akaratlan rángások megjelenése, fáradékonyság valamint a a nyelvizmok elsorvadása.
Később már kialakulhatnak beszédi és légzési nehézségek, és a járás is egyre nagyobb nehézségekkel jár.

Az Ice Bucket Challenge Amerikában kezdődött egy hónappal ezelőtt. Ezzel a videós kihívással próbálják erre a gyógyíthatatlan, izomsorvadással járó betegségre felhívni a figyelmet, és minél több adományt gyűjteni a betegek kezelésére. Mivel egy viszonylag ritka betegségről van szó, sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a betegség kutatására, ezért Pete Frates néhány barátjával együtt indított egy jeges vizes kihívást, amelyben videóra veszik hogy a kihívott magára önt egy vízzel és jéggel teli vödröt, majd kihív már pár embert hogy ők is teljesítsék a feladatot. A Twitteren, Instagrammon és Facebookon hihetetlen gyorsasággal terjed ez az őrült mutatvány. A videós kihívásnak azonban vannak veszélyei is, ezért arra kérik a szívbetegeket és magas vérnyomással élőket, hogy a feladatot mellőzzék, de az adakozásban vegyenek részt!

Idáig az ALS Társasághoz 41,8 millió dollár folyt be a kihívás által, és ez az összeg még nőni fog, hiszen világszerte ismert sztárok és hírességek kapcsolódnak be a programba. Az összeget a betegek kezelésére, gondozására, és új kutatásokra fordítanak majd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük