Kezdőlap » Növények » Aloé

Aloé

Az aloé a legsokoldalúbb konyhai ” orvosságok ” egyike. A hegyes levelű növényt az ablakpárkányon kell nevelni: vaskos levelei tartalmazzák azt a kocsonyás anyagot, amire a gyógyítók az anyatermészet elsősegélykészleteként tekintenek. A liliom távoli rokona meglehetősen igénytelen, és annyira ellenálló, hogy egyetlen tő sebgyógyító, bőrhidratáló és fekélyenyhítő hatása éveken át élvezhető.

Történelme
Az aloét (Aloe vera és Aloe barbadensis) legalább 5500 éve használják gyógyításra. Orvosi célú alkalmazását először egy
Kr.e. 3500 körül keletkezett egyiptomi papirusz említi. A legenda szerint Arisztotelész azért beszélte rá Nagy Sándort az Indiai – óceánban fekvő Socotra szigetének elfoglalására, hogy a hódító hozzájusson az ottani aloé – készletekhez, amelyek elősegítették a sebesült harcosok gyorsabb gyógyulását és a csatatérre való hamarabbi visszatérését.
Egészen más jellegű volt a Kleopátra – és a történelem más híres szépségei – nevéhez fűződő alkalmazás: ők a beszámolók szerint a bőrüket szépítették ezzel a növénnyel. Az aloé a 17 -18. században jutott el Afrikából Amerikába, ahol hamarosan az újvilági gyógyítók is fölfedezték hatékonyságát.

Mit tartalmaz?
Noha az aloé 99 százaléka víz, a leveleiben lévő átlátszó gél hatásos gyógyító vegyületek egész sorát tartalmazza.
Vegyük például a glikoproteineket és a poliszacharidokat: a glikoproteinek a fájdalom és a gyulladás enyhítésével gyorsítják a gyógyulást, míg a poliszacharidok hidratálják a bőrt, serkentik növekedését és regenerálódását, valamint előmozdítják a sebgyógyulást.Ráadásul az aloégélben fájdalomcsillapító vegyület (bradikináz) is van, amely segít a duzzanatok lelohasztásában, míg a magnézium – laktát a viszketés és az allergiás kiütések ellen hatásos.

Mire jó?
Ajakherpesz, ekcéma, fekély, ínyproblémák, korpa, lábgombásodás, leégés, májfoltok, orrvérzés, övsömör, pattanások, pikkelysömör, rovarcsípés, szemölcs, vízhólyag, száraz haj, szarkalábak/vékony ráncok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük