Kezdőlap » Növények » Aloe-vera jellemző tulajdonságai és felhasználása.

Aloe-vera jellemző tulajdonságai és felhasználása.

Az Aloe vera az Aloe növények csoportjába tartozik, és 4-5 éves korára teljesek kifejlettnek mondható ekkor már körülbelül 50-70 cm-esek a levelei, de elérheti akár az egy méteres magasságot is. Az ennél fiatalabb növény leveleit nem szabad sem orvosi sem kozmetikai célokra használni, mert ilyenkor még csak méreganyagot tartalmaz.
A levelei vastagok, felfelé csúcsosodnak, és tüskék is megtalálhatóak rajta. A fiatal növények színe élénkzöld, az idősebbeké inkább a méregzöldre hasonlít, de van szürke változata is. Némelyik növényen fehér foltok is megfigyelhetőek.
Az Aloe vera őshazáját nem lehet egyértelműen meghatározni, mert már a világ minden területén széles körben hasznosították, amikor Dél-Európába is elkezdték alkalmazni a 17. században. Azokban az országokban ahol az Aloe vera növényeket termesztik és leveleit feldolgozzák, ott már 5 éves korában betakarítják, de valójában az élettartama akár 10-13 év is lehet.
Az Aloe verát igen jól lehet tartani dísznövényként is, a modernebb kertészetekben is igencsak elterjedtek mivel érdekesek a virágai.
A nagyon szeretik a napfényt, de ha túl sok éri, akkor a leveli elsárgulnak, nagyon jól bírja a fagyokat is, sziklakertbe is bátran lehet ültetni. Amikor az Aloe verának kisebb hajtásai lesznek, akkor szét kell ültetni őket, hogy ne szívják el egymástól a tápanyagot.
A fő növényről (anyanövényről) akár többször is lehet levelet szedni, hiszen mikor levágunk egyet onnantól az a levélrész úgymond „leplombálja” önmagát nem hiába nevezik gyógynövénynek, hiszen önmagát is gyógyítja.
Általában ezt a növényt leginkább kozmetikai iparban és különböző gyógyászatokban alkalmazzák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük