Kezdőlap » Látnivalók » Almássy-palota

Almássy-palota

Budapest VIII. kerületében az Ötpacsirta utca és a Múzeum utca sarkán épült Almássy-palota (Ötpacsirta u. 2. ). Gróf Almássy Kálmán Gottgeb Antalt kérte fel otthonának megtervezésére. Gottgeb a XIX. utolsó harmadában sokszor szerződtet vállalkozó volt, tevékenysége eredményeit számos szép épület erősítette meg. Almássy Kálmán rendelkezésre álló saroktelekre kisméretű házat óhajtott – ezáltal teremtve kontrasztot a körülötte lévő magas épületekkel.

Az 1877-ben megkezdték saroktelek beépítését, és az nagyon gyorsan megvalósult. A saroktelken, a pince fölötti szinten helyezte el a lakószobákat: az előszobát, az öt utcai szobát, az öltözőszobát, a fürdőszobát és egy üvegtetős ebédlőt.
A palota udvarát őrző bejárat az Ötpacsirta utcára néz. Mögötte több színű kőkockával virágot mintázó belső kertet találunk. A ház falán borostyán fut végig teljesen a tetőig. A bejárati kapuval szembeni oldalon a kiszolgáló épület emelkedik, amelynek oldalában falikút található. A pincébe és a lakásba vezető barokkos lépcsőt narancssárga üvegtető védi az esőtől.

Az második világháború után az Almássy-palotát Építészek Házaként ismerte meg a nagyközönség. Az épületet megkapta székházként a Magyar Építőművészek Szövetség (1954).
Az épület 1954 óta a Magyar Építőművészek Szövetségének székháza. A palotába több szakmai egység is bekölközött. A pince fölötti szinten kapott helyet a Magyar Építész Kamara, melynek könyvtára szintén nyitva áll a látogatók előtt. A kiszolgáló épület termei rendezvényeknek, bemutatóknak, kiállításoknak adnak otthont.

A régi pincében nyitott ki az Építész Pince étterem, amely hamarosan az értelmiség kedvelt és divatos találkozóhelye lett. A boltíves helység dísze Kovács Margit keramikus nagyméretű alkotása: több mint hétszáz színes mázas csempéből álló kompozíción badacsonyi szüreti jelenetet látunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jeruzsálem központja

A Moria dombján egy szikla található. Ez a szikla valószínűleg az, amely ma a sziklatemplom …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük